Закон і Бізнес


Війна з курінням дісталась авто


№25 (1012) 18.06—24.06.2011
2747

Народні депутати пропонують заборонити палити в транспорті, якщо в ньому перебувають діти. Відповідні норми, наголошують у парламенті, вже діють в окремих західних країнах.


З такою ініціативою виступили народні депутати, котрі подали проект «Про внесення змін до Закону України «Про заходи щодо попере­дження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» та деяких законодавчих актів України» (№8635).
У нашій державі вже прийнято цілу низку нормативно-правових актів, які регулюють питання продажу, маркування та вживання тютюнових виробів. Однак, на думку нардепів, вони не є повною мірою досконалими і потребують коригування.
Наразі законодавством вимагається маркування на пачках тютюнових виробів інформації про вміст смоли та нікотину в диму однієї сигарети. Однак інформація про вміст монооксиду вуглецю не вимагається, звернули увагу в парламенті. «Вплив монооксиду вуглецю є дуже небезпечним для організму людини. Ця небезпека збільшується за рахунок того, що він не має запаху й отруєння може настати непомітно», — зазначили нардепи в пояснювальній записці до проекту.
Вони заявили, що в європейських країнах на законодавчому рівні встановлено обов’язкове маркування на пачках тютюнових виробів інформації про вміст смоли, нікотину та моно­оксиду вуглецю.
Також нардепи пропонують заборонити паління в транспортному засобі, якщо в ньому перебуває особа віком до 16 років. На законодавчому рівні така заборона діє в США, Канаді, Австралії, Великій Британії тощо. В Австралії це правопорушення прирівнюють до такого злочину, як «жорстоке поводження з дитиною», і карають за нього позбавленням волі, наголошують у Верховній Раді.