Закон і Бізнес


Звернутися із запитом адвокат може і без судової справи


16.07.2013 16:25
3055

Наявність конкретної судової справи не є обов’язковою умовою для реалізації адвокатом права на звернення з адвокатським запитом.


Такого висновку дійшла Національна асоціація адвокатів України, відповідаючи на звернення адвоката Ігоря Голованя.

І.Головань звернувся до Ради адвокатів України та ВКДКА із проханням висловити правову позицію щодо звернення із адвокатським запитом про надання інформації, копій документів, що необхідні для надання правової допомоги клієнту, за відсутності конкретної судової справи.

У листі-відповіді НААУ вказано, що згідно із рішенням Конституційного Суду від 30 вересня 2009 р. № 23-рп/2009, правова допомога є багатоаспектною, різною за змістом, обсягом та формами і може включати консультації, роз’яснення, складання позовів і звернень, довідок, заяв і скарг, здійснення представництва, зокрема в судах і в інших державних органах, захист від обвинувачення тощо.

Лист-відповідь НААУ також містить посилання на ст.1 закону «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», що, зокрема,  визначає термін «інші види правової допомоги», до яких належать види адвокатської діяльності з надання правової інформації, консультації і роз’яснень з правових питань, правового супроводу діяльності клієнта, складання заяв, скарг, інших документів правового характеру, спрямованих на забезпечення реалізації прав, свобод і законних інтересів клієнта.

У листі також вказано, що адвокатський запит – це письмове звернення адвоката до органів влади, посадовців, установ, підприємств, об’єднань громадян тощо про надання інформації, копій документів, необхідних адвокату для надання правової допомоги клієнту.

Таким чином, враховуючи вищевикладене, наявність конкретної судової справи не є обов’язковою умовою для реалізації адвокатом права на звернення із адвокатським запитом.

Водночас, відзначено у листі НААУ, адвокат не має права звертатися з адвокатським запитом щодо отримання відомостей стосовно особи, з якою у клієнта відсутні будь-які правовідносини.