Закон і Бізнес


Відставка з гарантією


№25 (1012) 18.06—24.06.2011
Ані Галук
2592

Рада суддів РФ сформулювала позицію щодо питання включати чи ні роботу слідчим, прокурором або адвокатом у суддівський стаж, що дає право на вихідну допомогу і довічне утримання при виході у відставку.


Суддівський орган прийняв рішення схвалити зміни до закону про додаткові гарантії соціального захисту суддів і працівників апаратів судів РФ у частині визначення стажу роботи на посаді судді. У редакції, запропонованій Радою суддів РФ, дозволено включати в стаж роботи суддею, у разі виходу у відставку попередню роботу прокурором, слідчим і адвокатом, але за умови, що
стаж роботи безпосередньо на посаді судді становить не менш ніж 10 років. У варіанті тексту документа, який запропонували Раді суддів, ішлося про те, що право на вихідну допомогу і довічне утримання мають тільки судді, які пропрацювали на суддівських посадах не менш ніж 15 років.

При цьому мотивування пропонованих новацій не змінилось: і в пояснювальній записці до проекту, і в тексті постанови Ради суддів мовиться про те, що «такий підхід дозволить виключити випадки припливу на посади осіб з метою отримання матеріальних пільг при незначному стажі роботи на посаді судді, але при великому стажі роботи за іншою юридичною професією». При
цьому автори документа вказують на те, що нині «третина суддів судів загальної юрисдикції, котрі йдуть у відставку, мають стаж роботи безпосередньо на посаді судді від 5 до 10 років».

Дія норм майбутнього закону має поширюватися на суддів, призначених на посади після набуття законом чинності. Щодо положень проекту про підвищення віку виходу суддів у відставку (його пропонується збільшити з 50 до 55 років для жінок і з 55 до 60 років для чоловіків) Рада суддів не висловлювалася. Принаймні поки жодних документів із цього приводу не опубліковано.

Також Рада суддів РФ вирішила питання про те, як має розраховуватися і ким визначатися стандартне навантаження на суддів. Пропонується, щоб науково обгрунтовані норми суддівського навантаження затверджувала Рада суддів РФ за поданням голів Верховного і Вищого арбітражного судів. Ця пропозиція пройшла попри те, що її не підтримав голова ВС В’ячеслав Лебедєв. Він виступив з ініціативою розробити науково обгрунтовані норми навантаження на суддів і закріпити їх законодавчо.

Проте інша пропозиція ВАС не пройшла. Рада суддів РФ не погодилася з варіантом доплат суддям і співробітникам апарату судів за переробіток. Нагадаємо, що ці зміни передбачали щомісячну надбавку в розмірі 1% окладу на кожні 5% перевищення норм навантаження судді. Право на доплату також повинні були мати помічники суддів і співробітники апарату тих судів, у яких середньомісячне навантаження не менш ніж половини працюючих суддів перевищує затверджені норми. У цьому випадку співробітники отримували б надбавку в розмірі від 20 до 100% окладу. Але поки їм доведеться працювати без заохочення.