Закон і Бізнес


ВАС зайнявся переселенням ВС


Судова влада, №25 (1012) 18.06—24.06.2011
Олексій ПИСАРЕВ
2885

Касаційна інстанція має найближчим часом визначити, чи законно Кабмін передав приміщення Верховного Суду новоствореному Вищому спеціалізованому суду. Поки що люди в мантіях заслухали аргументи сторін.


Житлова історія

Восени минулого року перед Кабміном стояло непросте завдання — знайти в Києві (бажано в центрі міста) будівлю для розміщення Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ. При цьому вона мала бути пристосована для здійснення правосуддя, в іншому разі довелося б проводити капітальну перебудову, і новий суд ще довго не розпочинав би роботи. Крім того, ВСС потребував меблів, комп’ютерної техніки, автомобілів.

У кризові часи виділити на все це кошти було дуже непросто, але урядовці знайшли вихід. Вони вирішили «вселити» суд касаційної інстанції в будинки за адресою: вул. Пилипа Орлика, 4 і 4-а. Поряд розташовані Верховна Рада й Адміністрація Президента, пішки можна дійти до вищих господарського й адміністративного судів. Одне слово, місце підібрали просто чудове.

Єдина проблема полягала в тому, що за вказаною адресою вже «проживав» Верховний Суд. Тому урядовці вирішили «перемістити» його в сусідній Кловський палац за адресою вул. П.Орлика, 8.

Це пам’ятка архітектури, побудована ще в середині XVIII ст. Довгий час тут розміщувався Музей історії Києва, а у 2003 р. споруду вирішили  віддати ВС і розпочали масштабну реконструкцію. Восени 2009 р. Відбулось офіційне відкриття палацу, але тоді ніхто не міг навіть подумати, що вже через рік до нього доведеться переселятися всьому складу ВС. На той час  Голова Суду Василь Онопенко планував, що в палаці відбуватимуться показові процеси і розміститься апарат.

Зрозуміло, що найвищому судовому  органу таке ущільнення не сподобалось,  і він оскаржив положення урядового  розпорядження спершу в Окружному адміністративному суді м.Києва, а  потім — у Київському апеляційному адміністративному. Однак в обох випадках органи правосуддя були на боці Кабміну. Ще одною спробою захистити житлові інтереси стала касаційна скарга ВС. 15 червня у Вищому адміністративному суді відбулося перше засідання з  розгляду цієї справи.

Боротьба аргументів

Начальник правового управління  ВС Сергій Мироненко, який представляв інтереси своєї установи у ВАС, переконаний, що Кабмін, приймаючи оскаржуване рішення, вийшов за межі своїх повноважень. За словами представника позивача, закон «Про управління об’єктами державної власності» не передбачає функції вилучення майна в суб’єкта господарювання.

С.Мироненко зазначив, що, приймаючи це рішення, Уряд порушив  основні принципи управління майном і принципи власності, зокрема ст.137 Господарського кодексу. Відповідно  до неї «власник майна, закріпленого на праві оперативного управління за  суб’єктом господарювання <...> має право вилучати в суб’єкта господарювання  надлишкове майно, а також майно, що  не використовується, та майно, що використовується ним не за призначенням».

«Суди першої та другої інстанцій  не взяли до уваги цих положень, сказавши, що власник розпоряджається майном так, як йому захочеться», — розповів С.Мироненко. Мовляв, Кабмін міг діяти на підставі свого декрету.

Крім цього, за словами представника ВС, Уряд узагалі не застосував  положення про порядок передання державного майна від одного суб’єкта  до іншого, хоча цей процес чітко виписаний і визначені повноваження органу виконавчої влади. «Але суди  вирішили, що Кабмін може не застосовувати ним же прийнятий порядок,  оскільки, за Основним Законом, має керуватися Конституцією, законами й  актами Президента. Тим самим складається прецедент, за яким Кабміну  необов’язково виконувати рішення суду і власні акти, а просто діяти в  межах наданих йому повноважень», —  наголосив С.Мироненко.

У свою чергу представник ВСС заявив, що Кабмін не виключав із власності  приміщення, а передав їх на оперативне  управління. При цьому було звернено  увагу на те, що завдяки аналогічному  розпорядженню Уряду приміщення в  1990-х рр. отримав сам ВС.
Окремо представник ВСС наголосив на тому, що вже створена комісія  для розподілу майна, однак вона не почала працювати, оскільки ВС не  бажає врегульовувати це питання до  закінчення судового розгляду.

Судді ВАС вирішили не поспішати  з вирішенням справи. Для додаткового  вивчення матеріалів вони оголосили  перерву в її розгляді до 22 червня. Швидше за все, тоді в спор за столичну  нерухомість буде поставлено крапку.