Закон і Бізнес


ГПУ ревізує митниці


№25 (1012) 18.06—24.06.2011
2529

Генеральна прокуратура внесла на розгляд голови Державної митної служби Ігоря Калєтніка подання про усунення порушень у роботі його відомства. Про це повідомляє прес-служба Генпрокуратури.


«Про усунення виявлених порушень Генеральною прокуратурою голові Державної митної служби внесено подання, яке перебуває на розгляді», — йдеться в повідомленні прес-служби.
Генпрокуратура разом з обласними прокурорами в першому півріччі провела перевірку дотримання вимог Митного кодексу та закону «Про зов­нішньоекономічну діяльність», у результаті якої виявлено суттєві порушення в роботі митників. Зокрема, оформлення товарів за неправильними кодами українського класифікатора товарів зовнішньоекономічної діяльності, маніпулювання у визначенні митної вартості товарів, факти контрабанди, тіньового імпорту під виглядом інвестицій або гуманітарної допомоги, псевдоекспорту з метою незаконного відшкодування ПДВ.
Крім того, поширеними залишаються факти використання суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності схем, пов’язаних із наданням для митного оформлення підроблених документів щодо походження товарів, їх якості, заниження суми обов’язкових платежів, яку сплачують при митному оформленні транспортних засобів.
Загалом за фактами порушень, які вчинено безпосередньо службовцями митних органів, прокурорами порушено 21 кримінальну справу, внесено 69 документів реагування. За прокурорського втручання до відповідальності притягнуто 52 митники.
Як повідомлялося раніше, Генпрокуратура виявила понад 20 осіб, які працювали в Державній митній службі з підробленими дипломами про вищу освіту.