Закон і Бізнес


Україна отримає $60 млн за вакцину


№25 (1012) 18.06—24.06.2011
2641

Окружний суддя США Енн Ейкен 10 червня винесла заочне рішення проти Olden Group, зобов’язавши компанію виплатити Україні $60 млн. Це потрійний розмір коштів, переплачених за вакцини через Olden Group та українську Interfarm Group. Про це пише Wall Street Journal, посилаючись на рішення суду.


Позов подали у 2010 році в результаті розслідування обставин, пов’язаних з медичними закупівлями Уряду України, очолюваного на той час Юлією Тимошенко. Перевірка, яка проводилася за сприяння американської фірми Kroll Inc. та інших, привела до позову в штаті Орегон за заявою державного підприємства «Укрвакцина».
Було встановлено існування мережі офшорних компаній, зареєстрованих у США і пов’язаних з Olden Group, які нібито брали участь у шахрайських схемах, ідеться в доповіді. Одна з фірм фігурувала в документах, поданих у рамках розслідування Міністерства юстиції США про хабарі за межами країни відносно концерну Daimler AG у 2010 році, а іншій Всесвітній банк заборонив брати участь у тендерах.
Як пише видання, в позові зазначається, що Olden Group уклала фіктивний контракт з Interfarm і надала фальшиві митні декларації, що спричинило завищення закупівельних цін на вакцини. Гроші Interfarm LLC, отримані від податків громадян України, були відмиті з використанням банківських рахунків у США та Латвії, стверджувалось у позові.
Марк Мак-Дугалл, партнер Akin Gump Strauss Hauer & Feld, котрий представляє «Укрвакцину», сказав: «Мета нашого клієнта — активне дотримання цього рішення окружного суду і використання всіх правових засобів для того, аби визначити, куди пішли гроші українського Уряду, й отримати їх назад».
Нагадаємо, що суд округу Орегон (США) 20 травня 2011 р. прийняв рішення, відповідно до якого до держбюджету України буде повернено понад $19 млн, незаконно витрачених Урядом Ю.Тимошенко на придбання медпрепаратів за завищеними цінами через низку посередників. 23 травня апеляційна інстанція підтвердила рішення суду, відхиливши вимоги захисту відповідача.
Як повідомляє «РБК», наприкінці січня цього року контрольно-ревізійна служба виявила порушення закону і порядку використання публічних фінансів у 2008—2010 рр. на суму 93 млрд грн. Зокрема, державні ревізори встановили, що сума збитків, заподіяних державі, сягала понад 35 млрд грн.
Зокрема, КРУ виявило порушення при закупівлі ліків. Так, компанія Interfarm поставила Міністерству охорони здоров’я вакцини TETRAct-HIB за ціною $8,11 за дозу. У виробника Sanofi така доза коштувала близько $2. Завищення ціни більш ніж у 4 рази забезпечив посередник — компанія Olden Group.
Усього було куплено вакцин на $5 млн, з яких, за розрахунками аудиторів, $3,9 млн, або 75%, «було сплачено зі зловживаннями». За вакцину від краснухи МОЗ заплатив 30 грн. (за ціни виробника — 9,5 грн.). Усього Міністерство охорони здоров’я з компанією Interfarm підписало контрактів на 118 млн грн.
«Укрвакцина» у вересні минулого року подала позов до американського суду, заявивши про «шахрайську схему при постачанні імпортних ліків». Ці ліки закупив Уряд Ю.Тимошенко під час епідемії грипу в 2009—2010 роках. Як раніше повідомляв генеральний директор «Укрвакцини» Олександр Кузнецов, сума, яку остаточно затвердить американський суд, має бути перерахована до держбюджету України. «У принципі, це звичайна практика. І нині всі штрафні санкції, які ми отримуємо від постачальників, перераховуються до держбюджету», — сказав він.
У свою чергу Ю.Тимошенко вважає відповідальним за закупівлю медичних препаратів у 2008—2009 роках  за завищеними цінами колишнього міністра охорони здоров’я Зиновія Митника.