Закон і Бізнес


Вересневий іспит


№28 (1118) 13.07—19.07.2013
МАРИНА ЗАКАБЛУК
3917

Вища кваліфікаційна комісія суддів вирішила провести черговий етап добору претендентів на посади суддів уперше — кваліфікаційний іспит — у вересні. Майже 700 осіб покажуть обізнаність у сфері застосування права та вміння складати процесуальні документи.


Через два тижні закінчується спеціальна підготовка претендентів на мантії, яку проходять 630 осіб. Вони гризли граніт «судової науки» протягом 6 місяців. Відтак настав час для проведення наступного етапу добору — кваліфіспиту.

Так, ВККС визначилася із датою проведення екзамену: 9 вересня відбудеться перший етап іспиту — анонімне тестування, а 19 та 20 вересня — другий, під час якого кандидати виконуватимуть практичне завдання.

У цьому році кваліфіспит дещо відрізнятиметься від минулорічного. Як повідомив голова комісії Ігор Самсін, більше уваги приділятиметься практичному завданню. Так, у 2012-му під час тестування претенденти протягом 4 год. відповідали на 120 запитань. За це завдання вони могли отримати максимум 60 балів, за написання рішень в модельних адміністративній, господарській, цивільній та кримінальній справах — 40 (по 10 за кожен процесуальний документ).

У вересні цього року потенційним суддям виділять 3 год., аби вони відповіли на 80 запитань. За тест максимально можна буде отримати 40 балів, а за практичне завдання — 60 (по 15 за кожне рішення).

Також комісія визначилася із кандидатами, які мають право на повторне складення кваліфіспиту (їм не вдалося набрати необхідної кількості балів на екзамені в минулі роки). Таких осіб 49. Іспит складатимуть і претенденти, які успішно пройшли спеціальну підготовку.