Закон і Бізнес


ВС пропонує ВРЮ читати справи на місцях


Судова влада, №25 (1012) 18.06—24.06.2011
2829

У Верховному Суді пропонують дозволити членам Вищої ради юстиції самостійно знайомитись із матеріалами справ суддів і самостійно робити копії важливих частин. Народні депутати ж переконані, що ВРЮ має витребовувати справи повністю.


Фахівці ВС проаналізували положення законопроектів «Про внесення змін до Закону України «Про Вищу раду юстиції» та Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконання Рішення Конституційного Суду України» (№8246) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо приведення окремих положень чинного законодавства у відповідність до Рішення Конституційного Суду України від 11 березня 2011 року №2-рп/2011) (№8246-2).
Як відзначають фахівці, проекти за своїм змістом аналогічні, обидва пропонують привести у відповідність до рішення КС від 11.03.2011 №2-рп/2011 положення чч.3 та 4 ст.25, ч.1 ст.40 закону «Про Вищу раду юстиції» та ч.1 ст.18832 Кодексу про адміністративні правопорушення.
Пропонується дозволити ВРЮ витребовувати судові справи або їх  копії, розгляд яких закінчено, зокрема в яких винесено остаточне рішення, ознайомлюватись із судовими справами, розгляд яких не закінчено, отримувати пояснення від суддів, робити відповідні запити, копії, вивчати особові справи суддів, а також передбачити адміністративну відповідальність за порушення цих прав.
Фахівці ВС зауважують, що реалізація положень законопроектів (щодо виготовлення копій усіх матеріалів справ) у більшості випадків буде неможливою з об’єктивних причин. Адже фінансування судової системи на сучасному етапі є вкрай незадовільним.
У багатьох судах, наголошують експерти, відсутня копіювальна техніка, конверти, канцелярський папір, кошти на оплату поштової кореспонденції тощо. Така технічна робота потребуватиме значного часу та великих матеріальних затрат і призведе до додаткового навантаження на суди, що може негативно вплинути на їх діяльність. Також для забезпечення виконання запропонованих положень необхідно буде залучати працівників апарату судів, котрі робитимуть копії усіх матеріалів судових справ. У підсумку все це може призвести до зниження рівня якості та оперативності здійснення правосуддя.
Значна кількість судових справ формується томами. І тому, на думку ВС, не завжди буде раціонально та доцільно робити копії всіх томів судових справ і пересилати матеріали, оскільки ВРЮ чи її члену, можливо, знадобляться лише окремі судові документи зі справ, які міститимуть відомості про наявність підстав для звільнення суддів з посад. Або, наприклад, перевірка ВРЮ фактів порушення суддями морально-етичних принципів поведінки може не потребувати вивчення матеріалів справи, оскільки про такі факти може свідчити запис судового процесу, який здійснюється за допомогою звукозаписувального технічного засобу, а отже, не доцільно витребовувати копії матеріалів усієї справи.
Тому, на думку експертів ВС, у законі «Про Вищу раду юстиції» слід закріпити механізм, за яким член ВРЮ матиме право вивчати та ознайомлюватися з матеріалами справ безпосередньо в суді, з можливістю копіювати необхідні матеріали.
Незважаючи на позицію ВС, Верховна Рада прийняла за основу законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо приведення окремих положень чинного законодавства у відповідність до Рішення Конституційного Суду України №2-рп/2011 від 11.03.2011) (№8246-2).
Передбачено, що у зв’язку з виконанням доручення член ВРЮ може витребовувати закінчені розглядом судові справи або їх копії, ознайомлюватись із судовими справами, розгляд яких не закінчено, отримувати пояснення від суддів чи прокурорів, робити відповідні запити, вивчати особові справи суддів і прокурорів.
Інформація, судова справа чи її копія надаються на письмовий запит ВРЮ протягом 10 днів з дня отримання такого запиту.