Закон і Бізнес


Ротації в юстиції

Навіщо Лавриновичу знадобилося друге призначення у Вищу раду юстиції


№27 (1117) 06.07—12.07.2013
РОМАН ЧИМНИЙ
3310

Парламент нарешті визначився зі своєю квотою у Вищій раді юстиції. Найбільшою інтригою стала поява в цьому списку міністра юстиції Олександра Лавриновича, який наразі входить до складу ВРЮ за посадою. Адже його «друге» призначення фактично означало відмову від міністерського крісла.


ВР і три портфелі

Вечірнє парламентське засідання 2 липня проходило «під знаком ВРЮ». Для обрання трьох членів цього конституційного органу знадобилося майже 5 годин — з перервами на суперечки щодо кандидатів та процедури, власне саме таємне голосування та підрахунок голосів.

Якщо бути точним, то дискусія розгорнулася лише навколо правомірності включення до бюлетеня кандидатури О.Лавриновича, який, будучи міністром юстиції, вже входить до складу ВРЮ за посадою. І в опозиції було бажання замість нього провести до Ради когось зі своїх представників — або екс-нардепа Сергія Власенка, або першого заступника голови Комітету ВР з питань верховенства права і правосуддя Олега Махніцького. Адже, нагадаємо, за законом, два члени ВРЮ від парламенту мають бути суддями.

Проте представники опозиції, схоже, не дуже переймалися цією вимогою, наполягаючи на праві мати «контроль за діяльністю судових органів». «Саме контрольні повноваження опозиції повинні бути більше представлені у ВРЮ», — переконував нардепів «ударівець» Віктор Чумак. А його товариш по фракції Сергій Каплін пояснив бажання опозиції мати «свої очі й вуха» в цьому органі тим, що «найбільш корумпована гілка влади сьогодні — судова».

Проте, як нагадав колегам голова Комітету ВР з питань правової політики Валерій Писаренко, у рекомендаціях Венеціанської комісії, навпаки, наголошується на необхідності відійти від представлення політичних персон у ВРЮ. «Сьогоднішнє голосування буде одним із кроків, який продемонструє наші європейські цінності, європейські прагнення України», — наголосив В.Писаренко.

Посперечавшись ще й стосовно процедури таємного голосування (з посиланням на рішення Конституційного Суду), нардепи все ж зробили крок у європейському напрямку: новими членами ВРЮ стали голова Вінницького апеляційного адмініст­ративного суду Віталій Кузьмишин, суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Володимир Колесниченко, яких рекомендував з’їзд суддів, та О.Лавринович. Останній, звісно, не як міністр, хоча указ про його відставку на момент голосування не був підписаний.

За крок до посади

Після такого рішення парламенту виникли припущення, навіщо мініст­ру юстиції «друге» призначення до ВРЮ. Якби він залишався на посаді, то автоматично зберігав би й членство у Раді. Принаймні доти, доки не будуть внесені зміни до Конституції щодо складу цього органу. Адже, за проектом, який уже отримав позитивний висновок європейських експертів, міністр юстиції не матиме місця у ВРЮ, та й узагалі у ВК проти представниц­тва там виконавчої влади.

Виступаючи перед народними депутатами, сам Олександр Володимирович ясності не додав. «Я дав згоду бути обраним. Якщо ви будете вважати так само, заперечувати не буду», — коротко й без самореклами зауважив він. Коли близько 9-ї вечора стали відомі результати голосування й настав час складання присяги, О.Лавриновича в сесійній залі вже не було…

Майже все стало зрозумілим, коли наступного дня О.Лавринович усе ж склав присягу, а на 4 липня було призначене засідання ВРЮ з першим пунктом у порядку денному — обрання голови. Адже саме його прізвище, з чуток, що блукали не перший день, називалося як єдиного кандидата на посаду нового очільника Ради. Проте для тих, хто входить до неї за посадою, цей портфель є недосяжним. Тож залишалася одна формальність — указ про звільнення з посади міністра. Ну а сумнівів щодо того, чи вистачить у ВРЮ голосів за кандидатуру О.Лавриновича як її очільника, не було від самого початку.

Щоправда, певну інтригу додав голова Комітету ВР з питань верховенст­ва права і правосуддя Сергій Ківалов. У коментарях журналістам 3 липня він наголосив, що О.Лавринович повинен найближчим часом визначитися, де працюватиме надалі, додавши, що не має інформації про кандидатів, які можуть претендувати на посаду міністра юстиції.

Однак у парламентських кулуарах називали не так уже й багато претендентів на вивільнений портфель. Так і сталося: його отрималав тепер уже колишній міністр Кабінету Міністрів Олена Лукаш. Про це стало відомо майже одночасно з обранням О.Лавриновича головою ВРЮ. На початку вечірнього засідання ВР О.Лукаш склала присягу члена ВРЮ. Тож у цьому органі залишилася тільки одна вакансія.