Закон і Бізнес


Повернення по рекомендацію

Кандидати повторно переконували ВККС, що достойні носити мантії


Після бездоганних відповідей на запитання ВККС 6 законників отримали безстрокові «перепустки».

№27 (1117) 06.07—12.07.2013
ЮЛІЯ ГАЙДІНА
3896

Мабуть, Вищій кваліфікаційній комісії суддів забракло терпіння слухати невпевнені відповіді претендентів щоразу, коли члени комісії ставлять запитання стосовно практичного застосування норм законодавства. Та часто шкутильгає в кандидатів і теорія. Для усунення прогалин у знаннях ВККС дала претендентам на мантії тиждень.


«Вивчили ж!»

Кожен із них міг отримати бажану рекомендацію ще 18 червня, коли вирішувалося їхнє питання про обрання безстроково. Але чи то невміння зорієнтуватися в ситуації, чи то брак потрібних знань зіграли не на користь суддів. ВККС вирішила відкласти розгляд питання, аби кандидати краще підготувалися.

Для вивчення законів у суддів був майже тиждень, а то й більше (враховуючи кількість вихідних). Тож першого дня липня законники повторно прибули до ВККС.

Члени комісії почали з єдиного запитання до всіх — чи пам’ятають кандидати, що їх запитували минулого разу? Після одностайного схвального кивання головами перейшли відразу до відповідей. Претендент на посаду судді Івано-Франківського окружного адміністративного суду Сергій Остап’юк без зволікань та заминок розповів про процедуру оскарження рішень ВККС. Минулого разу в законника з цим були проблеми. Зрештою не лише в нього. Дещо заплуталась у відповіді й Марина Кухар з Харківського окружного адміністративного суду. Проте на повторній зустрічі виправилася.

З «домашнім завданням» впоралися й Сергій Черноліхов із Житомирського окружного адмінсуду, Олександр Лозовський з Волинського окружного адмінсуду та Марина Крилова з Донецького окружного адмінсуду. Не залишилася осторонь компанії тих, хто правильно відповів, і Марія Токарева із Житомирського окружного адмінсуду. «Вивчили ж! І для чого треба було чекати тиждень?!» — зауважила член комісії Ніна Фадєєва.

Усі шестеро «відкладених» кандидатів отримали бажані рекомендації. «На майбутнє, щоб ви не зверталися до комісії двічі з одного питання», — побажав заступник голови ВККС Микола Пінчук.

Не кінець...

Для судді у відставці Віктора Холіна засідання 1 липня не стало вирішальним. Його рекомендування безстроково до Ровеньківського міського суду Луганської області відклали на невизначений час.

У 2010 р. постановою Верховної Ради В.Холіна звільнено з посади судді Антрацитівського міськрайонного суду Луганської області. «За останнім місцем роботи суддя характеризується середньо, — повідомила комісії Н.Фадєєва й пояснила: — В.Холін не завжди дотримувався правил етичної поведінки судді, використовував ненормативну лексику в робочий час». Окрім того, член ВККС звернула увагу комісії на те, що в трудовій книжці судді виявлено запис, який не відповідає дійсності. Також відомі факти підписання В.Холіним 8 наказів про надбавку до заробітної плати собі й кільком працівникам апарату суду.

«Чому вирішили піти до Ровеньківського міського суду Луганської області?» — поцікавилися в законника. «Бо там суддів мало, немає кому працювати. Тож і йду туди», — пояснив суддя.

«А як же працювати будете? Маємо факти вживання вами ненормативної лексики...», — зауважив М.Пінчук. Та суддя заперечив. Мовляв, то все неправда й він собі такого не дозволяв. «А характеристику ви читали? — відреагувала на відповідь В.Холіна Н.Фадєєва і продовжила: — Ви вже не працювали, а скарги на вас надходили до ВККС. Люди писали, що повертати вас знову на посаду судді не можна в жодному разі!» Та законник продовжував наполягати: факти в характеристиці неправдиві.

До речі, підпис В.Холіна, який би засвідчував його ознайомлення з документом, відсутній, однак члени комісії зважили на це, з висновками вирішили не квапитися. «Ми додатково вивчимо характеристику, з’ясуємо достовірність фактів. Можете й ви з нею ознайомитися», — підсумував голова ВККС Ігор Самсін і оголосив рішення комісії — відкласти розгляд питання В.Холіна.

Нагадаємо, це вже не перший випадок, коли ВККС береться за перевірку характеристик на суддів. Щоправда, інколи відгуки про законників були досить позитивні, а от кількість скарг свідчила про зворотне. Рішення ВККС з цього приводу були різні — залежно від обставин і ситуації. Тож згодом дізнаємося, помиляється автор характеристики чи чогось недоговорює її герой.