Закон і Бізнес


«Зодчі» власного гаманця.

За вимагання хабара чиновники поплатилися волею


Злочин і покарання, №24 (1011) 11.06—17.06.2011
2582

Набрав законної сили вирок Івано-Франківського місь¬кого суду в кримінальній справі, порушеній прокуратурою міста за матеріалами СБУ стосовно двох службових осіб, які на час скоєння злочину обіймали керівні посади в інспекції державного архітектурно-бу¬дівельного контролю Івано-Франківської області.


Як повідомляє прес-центр СБУ, в липні 2009 року її співробітники затримали на місці скоєння злочину начальника інспек¬ції та начальника одного з її управлінь. Чиновники вимагали в під¬приємця 5 тис. грн. за видачу йому ліцензії на право провадження діяльності, пов’язаної з будівництвом.
Підприємець, в якого посадовці вимагали хабар, учинив усі передбачені законом дії для отримання такої ліцензії, надав по¬трібні документи та сплатив відповідні збори. Чиновники інспекції архбудконтролю в області вимагали в нього «винаго¬роду» тільки за видачу ліцензії на руки. Співробітники СБУ затримали посадових осіб під час одержання грошей. 
Вироком суду начальника інспекції засуджено до позбавлення волі на 2 роки, а начальника управління — на 1 рік 5 місяців. Суд також позбавив їх обох на 3 роки права обіймати посади, пов’язані зі здійсненням функцій представника влади чи виконанням організаційно-розпорядчих та адмі¬ністративно-господарських функцій.