Закон і Бізнес


Адміністративна прем’єр-ліга.

На РСАС чекає гаряча пора надання рекомендацій першим особам судів


Суддівські проблеми, №24 (1011) 11.06—17.06.2011
Марина Закаблук
3198

Одним із результатів судової реформи 2001—2002 років стало визначення на законодавчому рівні, що в Україні, демократичній та правовій державі, повинен з’явитися інститут адмін’¬юстиції. Після цього запустився «адмінконвеєр»: 1 жовтня 2002-го з’явилося доручення гаранта про створення Вищого адмінсуду. А відповідно до указу Президента «Про утворення місцевих та апеляційних адміністративних судів, затвер¬дження їх мережі та кількісного складу суддів» від 16.11.2004 вже 1 січня 2005 року мав стартувати процес формування відповідних храмів Феміди.


Призначення на другий термін

Головна умова стабільної роботи будь-якої установи — призначення керівника, який би займався організаційними питаннями і забезпечив належні умови праці підлеглих. Тому перед початком процесуальної діяльності окружних та апеляцій¬них адмінсудів протягом 2006—2007 років глава держави призначив багатьох їх очільників.
Після набрання чинності законом «Про судоустрій і статус суддів» «призначальну естафету» перейняла Вища рада юстиції, якій відповідна рада суддів уносить подання щодо призначення на адмінпосади. Тому в 2011—2012 роках на орган суддівського самоврядування «адміністративників» чекає гаряча пора: доведеться надавати рекомендації охочим носити керівний портфель (адже відповідно до норм чинного законодавства «голова суду та його заступники призначаються строком на 5 років». — Авт.).
Так, наприкінці травня цього року схвальну резолюцію Ради суддів адмінсудів отримав Юрій Кучма з Харківського окружного адмінсуду (призначений на посаду голови указом Президента від 9.06.2006). 3 червня РСАС вирішила внести до ВРЮ подання щодо призначення на посади голів Донецького та Одеського апеляційних адмінсудів Тамару Бадахову (призначена на адмінпосаду 23 червня 2006 року) та Віктора Алексєєва (призначений на адмінпосаду 19 квітня 2006-го) відповід¬но. Тепер вирішальне слово за ВРЮ, яка повинна надати (чи відмовити в наданні) вказаним особам повторну «перепустку» на адмінпосаду.

Податок на гарантії

Також РСАС на своєму червневому засіданні вирішила 9 вересня скликати конференцію суддів адмінсудів. Нагадаємо: на минулорічному зібранні «адміністративників» актуальними питаннями порядку денного були обрання членів РСАС, делегатів на Х, позачерговий, з’їзд суддів та внесення пропозицій щодо призначення членів Вищої кваліфіка¬ційної комісії суддів. Цієї осені законники з адміністративних судів зберуться, аби обговорити ниніш¬ній стан адмінсистеми (з доповіддю має виступити голова ВАС Олександр Пасенюк) та заслухати звіт РСАС.
Ще одним важливим питанням стане заповнення двох «вакансій» в органі суддівського самовря¬дування. Нагадаємо, що 16 вересня 2010 року на Х з’їзді суддів законника з ВАС, члена РСАС Олега Сергейчука, обрали до Конституційного Суду. А ще один представник РСАС Сергій Малашкевич з Донецького апеляційного адмінсуду змінив спе¬ціалізацію: постановою Верховної Ради від 21.04.2011 його переведено до Донецького апеля¬ційного господарського суду.
Крім того, 3 червня РСАС переймалася і соці¬альними гарантіями вершителів правосуддя. На засіданні було розглянуто питання про оподаткування місячного грошового утримання володарів мантій, які, маючи право на відставку, продовжують працювати. Ця проблема виникла у зв’язку зі зміною позиції Державної податкової адміністрації щодо порядку оподаткування цієї категорії фізичних осіб, що стало підставою для стягнення податків з їх місячного грошового утримання (до 2011 року податок з цієї категорії виплат не стягувався).
Оскільки такими діями ДПА зачіпає інтереси всього суддівського корпусу, які охороняються законом, РСАС звернулася до голови Ради суддів Ярослава Романюка із проханням розглянути це питання та вжити необхідних заходів, аби захистити права законників.