Закон і Бізнес


«Прокурор» з народу.

Громадянин бореться за справедливість, повідомляючи ВККС про факти неналежної поведінки законників


Суддівські проблеми, №24 (1011) 11.06—17.06.2011
Марина Закаблук
3307

Здебільшого до Вищої кваліфікаційної комісії суддів звертаються зі скаргами позивачі чи відповідачі, які обурені невиправданим зволіканням володарів мантій з розглядом справ. Однак трапляються й свідомі громадяни, небайдужі до чужих проблем (вони не були стороною у справі, винесене рішення жодним чином не стосується їхніх прав). Ці особи, дізнавшись про неправомірні дії законників, отримання ними «гонорарів» за винесення рішення на користь «мецената», просять ВККС покарати таких вершителів правосуддя. І все це — заради перемоги справедливості.


На черговому засіданні «кваліфікаційники» вирішили відкрити дисцип¬лінарне провадження щодо 14 суддів. Одні вийшли за межі своїх повноважень, захопившись функціями слідчого, інші зволікають із розглядом справи.
Так, за інформацією члена комісії Дмитра Сокуренка, Костянтин Сорокін з Ренійського райсуду Одеської області, на якого скаржиться гр.Б., отримав одну зі справ ще 21 листопада 2007 р. і тривалий час не розглядав її. На засіданні 2 лютого 2011 р. законник заявив самовідвід. Справу передали іншому судді, якому вистачило двох місяців, аби винести рішення. «Тут убачається не лише грубе порушення строків, а можливо, й певна зацікавленість судді. Тому пропоную відкрити дисциплінарне провадження і з’ясувати всі обставини справи», — зазначив Д.Сокуренко.
Перевірять «кваліфіка¬ційники» і дії голови та одного із законників Малиновського райсуду м.Одеси Леоніда Лічмана та Сергія Журика відповідно. Як повідомив представник комісії Віктор Мікулін, гр.К., який не є стороною у справі, скаржиться на дії цих двох вершителів правосуддя.
Заявник повідомив постійно діючому органу про зацікавленість Л.Лічмана в затягуванні розгляду кримінальної справи. За словами скаржника, він особисто спілкувався з підсудним П., і під час розмови йому стало відомо про домов¬леність між підсудним і головою суду (за матеріальну винагороду — кілька десятків тисяч доларів — володар мантії пообіцяв за¬крити справи у зв’язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності).
В.Мікулін коротко ознайомив із суттю справи: до кримінальної відповідальності притягуються голова, землевпорядник і один з депутатів сільської ради. «Ви¬вчення матеріалів підтвердило, що в провадженні судді Л.Лічмана з 19 серпня 2008 р. перебуває кримінальна справа. Розгляд справи тягнувся 2 роки, а у 2010-му органи внутрішніх справ, прокуратура порушують ще одну кримінальну справу, але за іншими фактами зло¬вживання службовим стано¬вищем», — наголосив В.Мікулін.
За його словами, друга кримінальна справа потрапила до Л.Лічмана, який не квапиться з її розглядом. Порушувалась і третя кримінальна справа, яка знову-таки опинилася в очільника Малиновського райсуду м.Одеси. Тобто, зробив висновок «кваліфікаційник», розгляд справи необгрунтовано затягується.
С.Журику також «інкримінують» порушення розумних строків. У його прова¬дженні з 30 вересня 2009 р. перебуває кримінальна справа, порушена проти депутата сільради (перевищення службових повноважень, одержання хабара). Справу досі не розглянуто. «На прохання комісії надати довідку суддя С.Журик не відреагував. Цим він порушив принцип публічності», — підкреслив В.Мікулін.
«Кваліфікаційники» відкрили дисциплінарне провадження щодо двох одеських володарів мантій, аби з’ясувати всі обставини, викладені в скаргах. Можливо, після проведення перевірки законникам доведеться відповідати за порушення присяги. А може, виявиться, що гр.К. насправді зводить рахунки з представниками Малиновського райсуду м.Одеси.