Закон і Бізнес


Табу на комунізм.

Колишнім партійним лідерам заборонили працювати у владі й у судах


Світ права, №24 (1011) 11.06—17.06.2011
2403

Гуляти по Тбілісі у футболці із зображенням герба чи прапора Радянського Союзу скоро буде небезпечно. Парламент Грузії ухвалив Хартію свободи, прирівнявши радянську символіку до нацистської і заборонивши її використання на території країни. Крім того, колишні співробітники КДБ, а також партійні і комсомольські лідери тепер не зможуть обіймати відповідальні посади. Депутати прийняли законопроект одноголосно.


Деякі положення Хартії свободи набувають чинності негайно, інші — з 1 січня 2012 року. Головне нововведення — заборона на радянську символіку. Крім цього, закон уводить обмеження для людей, які в минулому працювали в радянських спецслужбах, займали керівні посади в Компартії і комсомольській організації. Відтепер у них буде менше прав, ніж у раніше судимих громадян: їм назавжди заборонено працювати в Раді безпеки, Адміністрації президента, апараті парламенту і багатьох інших органах влади. Ці люди не зможуть працювати суддями і займати керівні посади у вузах. 
Також Хартія свободи регулює питання безпеки стратегічних об’єктів і руху фінансових потоків з-за кордону. Зокрема, грузинські банки зобов’язали інформувати правоохоронні органи про великі грошові перекази з-за кордону з метою запобігання фінансуванню терористичних організацій та іншим злочинам. 
Однак представники опозиції впевнені, що радянсько-більшовицька символіка є частиною історії.