Закон і Бізнес


Декларація відкритості.

Претендентів у чиновники змусять «засвітити» доходи


Право сусіда, №24 (1011) 11.06—17.06.2011
6619

Держдума РФ прийняла в першому читанні президент¬ський законопроект про вдосконалення боротьби з корупцією, який, зокрема, запроваджує обов’язкове подання декларації про доходи чиновниками, а також процедуру перевірки наданих відомостей.


Документ також визначає види стягнень, які можуть бути застосовані до держслужбовців, викритих у корупції. При цьому за¬стерігається, що цивільний службовець може бути усунений від служби, якщо він не надав декларації про доходи або не вжив заходів щодо запобігання або врегулювання конфлікту інтересів, стороною якого він виступає.
Крім того, цивільний службовець може бути звільнений за неповідомлення про спроби дати йому хабар, входження до складу органів управління, опікунських або наглядових рад іноземних некомерційних неурядових організацій, які діють на території РФ, якщо інше не передбачене російським законодавством, а також у разі здійснення підприємницької діяльності.
Нагадаємо: в 2009 році президент підписав пакет антикорупційних указів, які, зокрема, регламентують коло чиновників і членів їхніх сімей, котрі подають де¬кларації про доходи. Минулого року вперше були опубліковані відомості про особисті доходи і доходи членів сімей держслужбовців — не тільки президента, співробітників Ад¬міністрації, членів уряду, а й парламентарів, суддів, співробітників правоохоронних органів, військових.
Прийнятий проект передбачає обов’язкове подання декларацій про доходи для членів Ради Федерації, депутатів Держдуми і регіональних парламентів, а також осіб, які працюють на федеральних і регіональних державних посадах РФ, для глав муні¬ципальних утворень, муніципальних чиновників. Такий же обов’язок уводиться і для посад у державних корпораціях, фондах або організаціях, що створюються на основі федерального закону.
Обов’язок обнародувати доходи поширюватиметься не тільки на діючих чиновників, а й на тих, хто претендує на ці посади. Крім своїх доходів й інформації про зобов’язання майнового характеру, чиновники повинні будуть розкривати доходи дружини і неповнолітніх дітей.
Для перевірки декларацій депутатів і сенаторів у Держдумі й Раді Федерації пропонується створити спеціальні парламентські комісії. Підставою для перевірки достовірності відомостей про доходи депутата може стати інформація від правоохоронних органів, керівництва політичних партій, Суспільної палати, а також публікації в ЗМІ. Вирішувати, чи є достовірною компрометуюча депутата інформація про його доходи, буде комісія.
«Сама ця процедура захищатиме депутата, що він є порядною людиною і не порушував законодавства», — сказав повноважний представник президента в Держдумі Гаррі Мінх. 
Нині депутати Держдуми і сенатори публікують інформацію про свої доходи добровільно.