Закон і Бізнес


Валютне перемир’я.

США визнали, що Пекін не маніпулює курсом юаня


Банки і клієнти, №23 (1010) 04.06—10.06.2011
2603

Міністерство фінансів США опублікувало допо¬відь про міжнародну економіку і мо¬нетар¬ну політику основних торгових партнерів Вашингтона. Під¬тверджено, що останні, включаючи КНР, не маніпулюють валютним курсом.


Доповідь американського Мінфіну показала, що протягом цього року курс юаня до долара США постійно зміцнюється, тому Китай уже не слід уважати країною, яка маніпулює валютним курсом. Позитивні зміни спостерігаються відтоді, як у червні минулого року в КНР за¬знав змін механізм формування обмінного курсу юаня. 
За період з кінця червня минулого року до кінця квітня 2011-го юань зміц¬нився до долара США на 5,1%. У номінальному обчисленні (в перерахунку на річні темпи) було досягнуто 6% зміцнення курсу юаня до долара. Якщо враховувати той факт, що рівень інфляції в Китаї набагато вищий, ніж у США, то показник реального зміцнення юаня буде ще більшим — близько 9% в річному обчисленні. 
У доповіді наголошується, що Піднебесна має намір продовжувати підвищувати гнучкість курсу юаня. Крім того, в ході недавніх переговорів «групи двадцяти» і китайсько-американського стратегічного діалогу Пекін узяв на себе зобов’язання щодо подолання зовнішніх дисбалансів. 
Минулого тижня курс китайської валюти зріс до рекордного показника — 6,485 юаня/$, що не може не тішити американську владу. 
Доповідь про міжнародну економіку і монетарну політику основних торговельних партнерів США публікується раз у півроку. Вона стосується 10 основних торгових партнерів США, включа¬ючи Китай, Японію, Південну Корею, країни єврозони, Велику Британію, Бразилію, Канаду та інші держави, на які загалом припа¬дає 3/4 зовнішньо¬економічної діяльності США.