Закон і Бізнес


«Токсичні» покупки

НБУ зобов’яжуть створити санаційний банк


Банки і клієнти, №23 (1010) 04.06—10.06.2011
2661

Верховній Раді пропонують передбачити створення Приватного акціонерного товариства «Український сана¬ційний банк» за рахунок доходів НБУ. Нардепи сподіваються, що воно зможе викупити значну частку «токсичних» активів фінустанов.


Законопроект «Про санаційний банк» (№8586) унесли до парламенту «регіонали» Володимир Наконечний і Юрій Каракай.
Згідно з проектом законодавчого акта регулятор повинен буде вжити заходів щодо створення санаційного банку протягом 6 місяців з дня набрання чинності цим документом. 
«Уведення в дію даного закону створить необхідні умови для відновлення кредитоспроможності діючих банків, забезпечення ефективності здійснення процедури виведення з ринку неплатоспроможних бан¬ків», — зазначають нардепи в пояснювальній записці до проекту. 
Головною функцією санаційного банку, на думку ініціаторів його створення, має стати робота з проб¬лемними активами банків, у тому числі тих, в яких призначено тимчасову адміністрацію, а також фінустанов, які перебувають на стадії ліквідації. 
«Основною метою діяльності є захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків шляхом очищення балансів діючих фінустанов від проблемних активів, а також оптимізації витрат на здійснення ліквідаційних процедур у банках», — додається в документі.