Закон і Бізнес


Урок апробацією.

Аби запрацювати на повну потужність, НШС потрібні «структурні правки» і більше коштів


Суддівські кадри, №23 (1010) 04.06—10.06.2011
Марина Закаблук
3370

На останньому травневому засіданні Вищої кваліфікаційної комісії питання, пов’язані з діяльність Національної школи суддів, вилучили з порядку денного. І хоча ректор НШС Василь Маляренко переконував, що відкладення питань у довгий ящик гальмує роботу школи, «кваліфікаційники» вирішили не поспішати. Вони пообіцяли В.Маляренку, що, з’ясувавши деякі нюанси, через тиждень повернуться до розгляду цих питань.


Комісія дотримала слова: частину засідання, яке відбулося 1 червня, присвятили школі суддів. Так, ВККС призначила Оксану Кучинську, яка раніше працювала в Академії адвокатури, проректором з підготовки кадрів для судових органів.

Також комісія вирішила створити робочу групу з питань запровадження спеціальної підготовки кандидатів на мантію. Аби вдосконалити роботу НШС, її представники за¬пропонували внести зміни в структуру навчального закладу: об’єднати два відділи (адміністративно-господарський і матеріально-технічного забезпечення) в один. До того ж виникла необхідність розширити функції відділу документування. «П’ять місяців тому створили школу. Кожного дня виникають нові обставини: спершу структура бачилася такою, а нині стало очевидним: два відділи — зайвий клопіт. Така ж ситуація і з відділом документування: обсяг його роботи змінився», — пояснив В.Маляренко. Тоді член комісії Віктор Мікулін зауважив, що не можна кожні три місяці змінювати структуру. Голова ВККС Ігор Самсін погодився з цим, однак додав: у школі суддів триває процес становлення, йде пошук шляхів виходу з тієї чи іншої ситуації. З кожним кроком з’являються нові проблеми, без вирішення яких подальший рух неможливий. Тому «кваліфікаційники» одноголосно підтримали пропозицію НШС.

Нагадали учасники зібрання і про те, що відповідно до штатного розпису в школі має працювати 165 осіб, а нині їх — 73. В.Маляренко пояснив, що багато «поважних людей» хотіли б у них працювати. На заваді цьому лише одна проблема — мізерний бюджет. За словами ректора, він звернувся до Прем’єр-міністра Миколи Азарова, який пообіцяв допомогти: пропозиція про збільшення асигнувань уже в Мінфіні. В.Маляренко впевнений, що Уряд не залишить школу у фінансовій біді.