Закон і Бізнес


Кандидатський мінімум.

Перший етап кваліфікаційного марафону здолали 896 претендентів


Суддівські кадри, №23 (1010) 04.06—10.06.2011
Олександра Піонтківська
2339

Про те, що в головному реформеному законі передбачено більш досконалу процедуру добору кандидатів на посади суддів, представники Вищої кваліфікаційної комісії, які, власне, відповідають за кадрове наповнення третьої гілки влади, говорять вже давно. Однак нашій газеті вдалося почути схвальні відгуки про новий механізм від того, хто відчув цей позитив на собі, — претендентки на мантію.


Перед початком прес-конференції, присвяченій результатам анонімного тестування кандидатів на посади суддів, журналістці «ЗіБ» вдалося поспілкуватися із бажаючою вершити правосуддя. Вона розповіла, що оскільки іспит склала успішно (аби пройти далі, кандидати мали набрати щонайменше 75 ба¬лів. — Прим. ред.), то приїхала до столиці із Дніпропетровська, аби більше дізнатися про наступні етапи професійного сходження. За словами нашої співрозмовниці, попри те, що у галузі права вона працює близько 10 років, спробувати себе на суддів¬ському поприщі вирішила тільки зараз. Основна причина — це те, що після «реставрації» процедури добору для юристів омріяна мантія стала доступнішою. Кандидатка розповіла: раніше бажаючі вершити правосуддя до столиці могли і не дійти, оскільки механізм призначення фактично діяв у регіонах, і там вирішували, кому бути суддею. 
Наразі процедура добору майже повністю пере¬йшла до ВККС, яка вже почала активно працювати у цьому напрямку. Першим етапом такої селекції стало проведення 22 травня анонімного тестування кандидатів у 4 містах України: Києві, Харкові, Львові й Одесі. Його підсумки підбив очільник ВККС Ігор Самсін. За результатами тестування 896 осіб допустили до наступного етапу — кваліфікаційного іспиту. За інформацією доповідача, до анонімного тестування були допущені 3430 кандидатів, однак іспит складали 3380 осіб, які претендували на 686 вакансій. 
І.Самсін поінформував і про те, що найкраще впоралася із тестами лише одна кандидатка, отримавши максимальну кількість балів — 100 (найгірший результат — 28). 
У свою чергу «ЗіБ» звернув увагу керманича комісії на те, що у списках кандидатів багато відомих у суддівських колах прізвищ, і поцікавився, як той ставиться до таких суддівських «династій»? «Ми ніколи не заборонимо дітям обирати професію батьків. Чому інші можуть обирати, а діти суддів, адвокатів, прокурорів ні? Це їхня особиста справа», — відповів І.Самсін. 
Разом з тим наше видання запитало: коли планується розпочати спеціальну підготовку кандидатів у судді? На це голова комісії зауважив, що 1 червня ВККС спільно із Національною школою суддів провела організаційне засідання, на якому мова йшла про бачення цієї підготовки. За інформацією доповідача, до 1 липня буде створена група, до складу якої увійдуть представники комісії і НШС, яка має підготувати концепцію. «Все буде залежати від того, як ми її (концепцію. — Прим. ред.) розробимо, як її будемо впроваджувати, якою буде матеріальна база», — зауважив він. Очільник комісії заявив, що наразі планується кардинально, на 180°, змінити процес підвищення квалі¬фікації і підготовки суддів. 
Чи вдасться ВККС і НШС вигадати щось нове і дієве, дізнаємось незабаром, як і інформацію про те, коли, де і як буде проводитися кваліфікаційний іспит. Зокрема, це можна буде дізнатися із наступних чисел «ЗіБ».