Закон і Бізнес


Революція на пляжі

Туристок зобов’яжуть одягатися за релігійними канонами


Світ права, №22 (1009) 28.05—03.06.2011
2380

В Єгипті для жінок можуть запровадити суворий дрес-код, а значить, іноземним гостям доведеться забути про шорти, штани і короткі рукави. Такі нововведення можуть налякати туристів сильніше за акул і революції.


Вперше з ініціативою регламентувати зовнішній вигляд приїжджих виступили в Єгипті у відповідь на дії властей Франції, де минулого року була введена заборона на носіння хіджабу. Відтоді подібні настрої серед єгиптян посилилися, а революція і повалення Хосні Мубарака тільки збільшили шанси ортодоксальних ісламістів набути законодавчого статусу, повідомляє «Праця».
Нині за введення дрес-коду для жінок активно ви¬ступають жителі Хургади — популярного курортного міста. Вимоги до зовнішньо¬го вигляду туристок зводяться до того, що штани або шорти носити не можна, спідниця повинна бути мінімум по коліно, а руки повністю закриті.
Експерти туріндустрії вже назвали цю ідею нісенітницею. Якщо такі вимоги будуть уведені, це відлякає більшість відпочивальників, а значить, без роботи залишаться від 60 до 80% населення Шарм-ель-Шейха і Хургади — саме стільки місцевих жителів зайнято в туризмі. Водночас економіка країни давно орієнтована на видобувну (нафта і газ) і оброблювальну промисловість, і якщо до влади прийдуть ісламісти, вони цілком можуть пожертвувати туріндустрією заради встановлення своїх порядків у країні.
До речі, згідно з опитуванням, 62% єгиптян ви¬ступають за те, щоб законодавство країни було прямим відображенням Корану, і ще 27% уважають, що закони повинні хоч і не буквально, але відповідати всім релігійним канонам.