Закон і Бізнес


На перів замірилися

Британській Палаті лордів світить стати виборною


Світ права, №22 (1009) 28.05—03.06.2011
2691

Схоже, в найконсервативнішій країні у світі настають зміни. Уряд Великої Британії за¬пропонував радикально реформувати верхню палату парламенту — Палату лор¬дів. Нині в Сполученому Королівстві триває активне обговорення реформи.


На Туманному Альбіоні жартують: реформування Палати лордів обговорюється останні 100 років. І зі сторони все так і виглядає. Деякі зміни, звичайно, відбуваються (наприклад, законодавчі повноваження перів значно обмежені, і якщо законопроект схвалено Палатою громад, то лорди можуть лише відкласти його ухвалення на рік, а в 2009-му палату позбавили судових повноважень), проте кількість довічних перів постійно зростає, оскільки вони незмінні, а партії прагнуть призначити на ці позиції якомога більше лояльних людей. Так, попередній уряд лейбористів у перший рік свого правління створив відразу 70 місць для нових довічних перів. У результаті збільшуються витрати на утримання верхньої палати, і це додає аргументів тим, хто відстоює реформування вказаного інституту, що давно вважається анахронізмом.
Тепер у Великій Британії почалося активне обговорення запропонованої урядом радикальної реформи Палати лордів. Серед основних змін — скорочення чисельності членів палати і формування більшої її частини шляхом виборів.
Кількість членів Палати лордів передбачається скоротити більш ніж удвічі — з 789 до 300 чоловік. Згідно з планом уряду 80% її складу слід обирати за одномандатними округами строком на 15 років. Решта 20% — це експерти з різних галузей знання, яких призначить Кабінет міністрів.
Оновлення складу верхньої палати повинно початися в 2015 році, і перші вибори планується сумістити з черговими парламентськими. Перетворення відбуватиметься в три етапи. Плани уряду у віддаленій перспективі передбачають також поступовий перехід до повністю виборної верхньої палати і ліквідацію інституту спадкових перів.
У парламенті реформу представляв віце-прем’єр Великої Британії Нік Клегг. Він відзначив, що і консерватори, і ліберал-демократи, і лейбористи підтримують ідею повністю або частково виборної верхньої палати. Проте перше обговорення виявилося досить непростим — депутати нижньої палати сприйняли пропозицію уряду без особливого ентузіазму. Лейборист Садік Кхан розкритикував плани Кабінету міністрів і закликав винести це питання на референдум. Консерватори також поставилися до цієї ідеї досить прохолодно.
Проте для ухвалення закону, який, очевидно, не буде популярним серед членів Палати лордів, уряду знадобиться підтримка представників всіх трьох партій у нижній палаті парламенту. Тому Н.Клегг пообіцяв, що реформа буде винесена на обговорення спеціальної комісії, до якої увійдуть представники обох палат, і подальші дебати відклали доти, доки вона не дасть свого висновку. Проте це означає, що процес узгодження реформи затягнеться: тільки на формування змішаної комісії може знадобитися кілька місяців.