Закон і Бізнес


Ударимо перевірками по бездоріжжю й нехлюйству

За порушення в автомобільній сфері відповідатимуть чиновники


№25 (1115) 22.06—28.06.2013
3004

У Генеральній прокуратурі обговорили додержання законодавства у сфері автомобільних перевезень. Саме цій темі була присвячена міжвідомча нарада під головуванням заступника Генерального прокурора Віталія Білоуса.


Відкриваючи засідання, заступник Генпрокурора В.Білоус зазначив, що якість та безпечність пасажирських перевезень на автомобільному транспорті є сьогодні найактуальнішим питанням. «Лише минулого року послугами автомобільного транспорту в Україні скористалося понад 3 млрд пасажирів, а це — майже половина від загального обсягу пасажирських перевезень», — сказав він.

Водночас перевірками, проведеними органами прокуратури, виявлено низку порушень у цій сфері, які знач­ною мірою обумовлені недостатньою реалізацією уповноваженими органами своїх функцій. «Зокрема, Міністерство інфраструктури належним чином не спрямовує діяльність вказаних державних органів на забезпечення безпеки на автомобільному транспорті», — додав заступник Генпрокурора.

За його словами, органи ДАІ не вживають відповідних заходів щодо ліквідації діяльності нелегальних автоперевізників, відтак їх кількість постійно зростає.

«У кожному п’ятому регіоні держави органи ДАІ не дотримуються встановленого порядку прийняття та видання дозвільної документації», — поскаржився на чиновників В.Білоус.

Крім цього, зазначив він, у більшості регіонів недостатнім є конт­роль органів Укртрансінспекції за додержанням перевізниками ліцензійних умов здійснення господарської діяльності. Допускаються порушення вимог законодавства при виданні, переоформленні та анулюванні ліцензій.

В.Білоус наголосив, що серйозну загрозу безпеці перевезення пасажирів автомобільним транспортом становить експлуатація переобладнаних та технічно несправних транспортних засобів. Завершуючи свій виступ, заступник Генерального прокурора поінформував, що крім вищевказаних, встановлені численні порушення й у роботі органів місцевого самоврядування при виконанні функцій організації перевезень. За результатами обговорення підготовлено відповідну постанову, якою передбачено спільні заходи щодо зміцнення законності у сфері автомобільних перевезень.