Закон і Бізнес


Відлуння «апеляційного хаосу»

Через неналежну організацію роботи КААС його очільника ладні усунути від керма


Суддівське самоврядування, №22 (1009) 28.05—03.06.2011
Марина ЗАКАБЛУК
3155

Останнім часом Рада суддів адмінсудів узялася за детальну перевірку «підшефних» їй обителей Феміди. В 2010 р. за ініціативою нового керівника Київського окружного адмінсуду РСАС вивчала організацію роботи цієї установи. Тоді робоча група виявила 82 ящики невідправленої кореспонденції, а винних у цьому працівників суду притягнули до дисциплінарної відповідальності. На минулому засіданні говорили про результати «інспектування» Одеського апеляційного адмінсуду, а на черговому зібранні РСАС, яке відбулося 20 травня, йшлося про виявлені недоліки в роботі Київського апеляційного адмінсуду.


Відкласти до готовності

Розпочали представники органу суддівського самоврядування з роздавання відзнак і портфелів. Так, невдовзі Вища рада юстиції отримає від РСАС подання щодо призначення головами Львівського апеляційного та Харківського окружного адмінсудів Сергія Богаченка та Юрія Кучму відповідно. Ще 9 законників рекомендували на посади заступників керівників судів у різних регіонах.
Нинішній в.о. голови ЛААС Мар’ян Кушнерик повідомив, що в нього є певні застереження щодо С.Богаченка. «Я не маю до нього жодних претензій, але колектив не обговорював його кандидатуру, ми тільки затвердили характеристику», — сказав М.Кушнерик. Також він додав, що є й інші кандидати, які хо¬тіли б позмагатися за керівне крісло. Очіль¬ник ради Микола Кобилянський відповів: у положенні РСАС прописана можливість кожного подати заяву і претендувати на адмінпосаду. «Повинна бути власна воля, ініціатива і бажання», — резюмував М.Кобилянський. М.Кушнерику тільки й залишалося, що подякувати.
Ще при затвердженні порядку денного член ради Володимир Кузьменко запропонував відкласти розгляд питання про результати вивчення організації роботи та надання методичної допомоги КААС. Його підтримав очільник цієї установи Анатолій Денісов, котрий у листі до РСАС зазначив: лише 19 травня до КААС надійшло запрошення на засідання ради. «Створена РСАС робоча група 3 тижні вивчала організацію роботи КААС, а потім ще 2 місяці готувала до¬відку про результати. Водночас КААС надано лише один день на підготовку інформації щодо довідки, обсяг якої 84 сторінки», — зачитав лист М.Кобилянський. Також А.Денісов зауважив, що керівництво суду не встигло підготуватися до зібрання. У свою чергу секретар ради Тетяна Шипуліна пояснила, що довідку про результати проведеної роботи їм намагалися вручити двічі: «5 травня її не прийняли, і лише наступного дня через канцелярію вдалося її передати. 12 травня до КААС факсом було направлено повідомлення, що 20 травня відбудеться засідання ради». Тобто всіх повідомили заздалегідь і підстав для відкладення розгляду питання не було.

Черчілль не допоміг

Понад 1,5 год. Т.Шипуліна звітувала про результати перевірки і виявлені помилки. А їх робоча група «назбирала» чимало. Так, за словами секретаря ради, в суді спостерігався неправильний розподіл обов’язків між головою, його заступниками та керівником апарату. «Наказами голови від 14.09.2010 та 22.02.2011, всупереч закону «Про судоустрій і статус суддів», на заступників покладено невластиві їм управлінські функції. Голова делегував заступникам повноваження, які законом вилучені з його компетенції і віднесені до сфери діяльності керівника апарату», — повідомила Т.Шипуліна.
Також були порушені принципи формування колегій, не здійснено внут¬рішнього розподілу службових обов’язків, виявлено недбале ставлення до планування роботи в КААС. Стало відомо перевіряльникам і про випадки вилучення справ в одних законників та передання іншим. Були претензії і до узагальнення судової практики, яке, за інформацією робочої групи, має формальний характер. До того ж володарям мантій із КААС притаманне неоднакове застосування одних і тих самих норм права. Підвищення кваліфікації, за словами Т.Шипуліної, потребують не лише працівники апарату (які, до речі, надовго не затримуються в КААС), а й судді.
«Виявлено факти неправильного налаштування КП «ДАС» та невідповід¬ності процесу автоматичного розподілу справ чинному законодавству», — повідомила секретар РСАС, а потім ще 20 хв. зачитувала рекомендації, завдяки яким КААС удас¬ться усунути всі недоліки в роботі.
А.Денісов поцікавився у доповідачки, чи спроможний нинішній склад КААС (270 осіб) впоратися з усіма рекомендаціями. «Не мною встановлюється штатний розпис і організовується робота. Треба було б розпочати з того, що розподілити правильно обов’язки, розробити посадові інструкції, аби кожен знав, чим займається. На жаль, такої роботи не було проведено. Цим можна пояснити нинішній хаос у суді», — відверто відпо¬віла Т.Шипуліна.
«Під час війни парламент критикував Вінстона Черчілля за те, що він не вживав заходів для перемоги Англії. Тоді британський прем’єр сказав: кожен розумник може скласти план перемоги у війні, якщо він не відповідає за його виконання», — з пафосом розпочав свою контратаку А.Денісов. Він зауважив, що РСАС приймала рішення про перевірку всього апеляційного округу, а ревізія відбулася лише в КААС. Голова суду відмовився говорити по суті довідки, адже тільки напередодні ввечері закінчив її читати (озна¬йомлення з 84 сторінками тривало цілий тиждень). Крім того, за словами А.Денісова, у довідці перекручено деякі факти.
Рішення ради суддів було невтішним для КААС і його очільника: організація роботи суду визнана незадовільною, а для ке¬рівника, який не може впоратися зі своїми обов’язками, обрали покарання у вигляді внесення подання до ВРЮ щодо звільнення його із займаної посади. Присутні члени ради, крім В.Кузьменка, який працює в КААС, підтримали це рішення.