Закон і Бізнес


Майстер комунікації міжнародного масштабу

Тимошенко не посадили, але попередили і попросили поквапитися


Злочин і покарання, №22 (1009) 28.05—03.06.2011
Юлія ГАЙДАЙ
3014

Для Юлії Тимошенко цей тиждень виявився багатим на події: по-перше, ГПУ завершила розслідування кримінальної справи про незаконність укладення газових контрактів і пред’¬явила екс-прем’єру остаточне обвинувачення. По-друге, Печерський райсуд м.Києва виніс постанову про привід у суд лідера БЮТ — «Бать¬ківщини» для вирішення питання про зміну їй запобіжного заходу. У результаті Ю.Тимошенко під варту все-таки не взяли, проте ці події набули гучного резонансу.


Фальшива тривога

За інформацією ГПУ, 23 травня Печерський райсуд м.Києва виніс постанову про затримання і доставлення лідера БЮТ — «Батьківщини» в суд для вирішення питання про можливість обрання запобіжного заходу у вигляді взяття під варту. У Генпрокуратурі відзначили, що таке рішення було прийняте через те, що обвинувачена, перебуваючи на підписці про невиїзд, протягом тривалого часу ухилялася від слідства і перешкоджала здійсненню слідчих дій.
Як тільки стало відомо, що Юлії Володимирівні може бути змінений запо¬біжний захід, вона разом із нардепом Сергієм Власенком приїхала в слідче ¬управління ГПУ. За словами прес-секретаря Ю.Тимошенко Марини Сороки, «вперше за весь час, коли Ю.Тимошенко бере участь у слідчих діях, в будівлі ГСУ ГПУ введено безпрецедент¬ний режим охорони. У коридорі, біля кабінету... перебуває від 25 до 30 співробітників правоохоронних органів у масках, нібито підрозділ «Сокіл». За словами спостережливої М.Сороки, в коридорі було заблоковано обидва виходи, а у дворі Генпрокуратури стояв спецавтомобіль для перевезення затриманих. Все це нібито повинно було свідчити про те, що Юлію Володимирівну за¬тримають безпосередньо в цій будівлі.
Правда, через деякий час прес-служба ГПУ та її офіційні особи спростували цю інформацію. Скажімо, перший заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін заявив журналістам, що в даний момент «необхідності в арешті Тимошенко слідство не бачить». «На сьогодні є норма закону, яка дозволяє слідчому не застосовувати арешт, а судовим рішенням обмежити термін ознайомлення з матеріалами справи. Ця справа налічує близько 8 томів, і за наявної практики ознайомитися з нею кваліфіковано і якісно можна протягом одного робочого тижня, максимум двох», — відзначив Ренат Равільйович. За словами ж С.Власенка, в кримінальній справі 14 томів, і ознайомитися з нею в запропонований строк нереально.
В цілому Юлія Володимирівна провела в стінах головного наглядового органу майже 7 год. Виходячи з будівлі на Борисоглібській, Ю.Тимошенко заявила, що «відносно неї у слідчих «немає ніяких меж ні беззаконню, ні хамству», що її нібито обшукали і силою відібрали iPad.

На західному фронті — зміни

Поки Юлія Володимирів¬на «мучилася» в стінах ГПУ, її соратники розвинули бурхливу діяльність. Під будівлею головного слідчого управління Генпрокуратури прихильники екс-прем’¬єра організували імпровізований мітинг протесту.
Судячи з усього, тимошенківці діяли на всіх фронтах, зокрема й на міжнародному, оскільки того ж дня на повідомлення про можливий арешт екс-прем’єра відреагували президент Європейської народної партії Вільфред Мартенс і ще кілька діячів ЄНП. Вони вимагали негайно звільнити Ю.Тимошенко.
Виступив із заявою стосовно українського екс-¬прем’єра і президент Європарламенту Єжі Бузек. «Я стурбований новинами про рішення суду затримати колишнього прем’єр-міністра Ю.Тимошенко. Контекст і умови цього рішення викликають занепокоєння з приводу політичної природи цієї справи», — заявив Є.Бузек.
Того ж дня Генеральний прокурор Віктор Пшонка зустрівся з послами провідних країн світу: США, Великої Британії, ФРН, Франції, Італії тощо. На зустрічі були присутні також голова представництва Єврокомісії в Україні Жозе-Мануель-Пінту Тейшейра. Як пізніше з’ясувалося, високі гості приїхали в наглядовий орган, знову ж таки, через Юлію Володимирівну. Пов’язано це було все з тим же повідомленням про її можливе за¬тримання. «Те, яке значення надається цій справі, наскільки вона політизована, те, яке значення цій справі надають європейські інститути — цим і була зумовлена зустріч», — пояснив пізніше Р.Кузьмін.
Можна, звичайно, скільки завгодно сумніватися з приводу обгрунтованості втручання інших країн у внутрішню політику нашої держави. Проте це нічого не міняє. Хоч би там як, Україна поки що змушена прислухатися до думки євроспівтовариства. При цьому Юлія Володимирівна — визнаний майстер комунікації, у тому числі й міжнародного рівня: вона вміє посилати меседжі за кордон, уміє красиво говорити і формувати певну думку. І в свідомості європейців поступово закріплюється думка про переслідування Ю.Тимошенко. Таким чином, питання з юридичної площини переходить у політичну, коли нікого вже не цікавить, винна екс-прем’єр насправді чи ні. І якщо порушення кримінальної справи відносно Ю.Тимошенко сприйняли досить стримано, то інформація про взяття під варту лідера опозиції подіяла, як червона ганчірка на бика.
Швидше за все, тому деякі українські політологи вважають, що хтось спе¬ціально намагається погіршити відносини нової влади з Європою і для цього створює видимість гонінь на опозицію. «Комусь вигідно дискредитувати нашу владу перед Заходом. Там сильно не вдаватимуться в подробиці взаємин наших головних політиків, там просто розцінять ці дії як репресії проти очільника опозиції», — вважає заступник директора Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. А ось директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко впевнений, що ситуація з можливим арештом вигід¬на передусім самій Ю.Тимошенко, адже це максимально підвищить її рейтинг перед майбутніми виборами. «Скандал буде ще тиждень обігруватися за відсутності інших новин», — відзначив політолог.
Очевидно, що Європа уважно стежитиме за «справою Тимошенко», а це тільки на руку Юлії Володимирівні. Але й прокуратура, схоже, відступати не збирається — екс-прем’єру вже призначили кінцевий строк для ¬ознайомлення зі справою. Якщо воно виявиться повільним, обіцяли поквапити — за допомогою нового закону про обмеження строків ознайомлення з матеріалами справи.