Закон і Бізнес


«Каральна» естафета

ВККС передала ВРЮ право вирішувати професійну долю двох законників


Суддівські проблеми, №22 (1009) 28.05—03.06.2011
Марина БОЙКО
2590

Чергове засідання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яке відбулося 19 травня, було присвячене розгляду питань про притягнення законників до дисциплінарної відповідальності. Цього разу в «немилість» постійно діючого органу потрапило 22 служителі Феміди: щодо 20 з них було відкрито дисциплінарне провадження, а представникам Приморського райсуду м.Одеси та Кагарлицького райсуду Київської області Сергієві Терьохіну та Олександрові Закаблуку відповідно було оголошено догани.


У діях законників із Слов’янського міськрайсуду Донецької області та Олександрійського міськрайсуду Кіровоградської області Тетяни Хаустової та Сергія Куковенкова відповідно комісія виявила ознаки порушення присяги, тому передала ці справи Вищій раді юстиції. А вже остання вирішить: підтримувати чи ні подання про звільнення двох володарів мантій.
У лютому цього року ВККС за зверненням 5 громадян відкрила дисциплінарну справу щодо Т.Хаустової. Скаржники вважали, що суддя прийняла завідомо незаконне рішення. Суть справи зводиться до такого: за резолюцією Слов’янського міськрайсуду Донецької області сім’ї військових мали звільнити квартири, які були надані їм відповідно до держпро¬грами будівництва житла для військовослужбовців Збройних сил. Улітку 2010 р. Апеляційний суд Донецької області скасував рішення першої інстанції. Крапку в цій історії поставив Верховний Суд, який залишив у силі рішення апеляційної інстанції.
ВККС звернула увагу на те, що Т.Хаустова не вклалася в розумні строки: в її провадженні справа перебувала майже рік. Крім того, в окремій ухвалі апеляційного суду зазначено: безпідставно відкладала розгляд справи. А член комісії Ніна Фадєєва додала, що військові, які «тер¬піли всі ці відкладення» і вважали, що їхні права порушуються, зверталися до омбудсмена з проханням втрутитись у цю ситуацію. До того ж служителька Феміди кілька років тому потрапила до списку душителів свободи слова.
Незважаючи на всі пояснення Т.Хаустової, «кваліфікаційники» вирішили направити матеріали до ВРЮ з тим, аби вона вирішила подальшу долю володарки мантії.
Таке ж рішення чекало і на С.Куковенкова, на дії якого скаржився нардеп Валерій Кальченко. За словами останнього, до законника надійшла справа за позовом гр.П., який уважав, що у 2006-му гр.Ж. обрали головою олександрійської міської організації однієї з партій з порушенням правил.
С.Куковенков, не від¬кривши провадження, ви¬ніс ухвалу про забезпечення позову, відповідно до якої голові парторганізації Ж. було заборонено вчиняти дії від свого імені, спрямовані на підписання будь-яких документів, котрі він відповідно до чинного законодавства має право підписувати і засвідчувати. На підставі цієї ухвали було відмовлено в прийнятті документів кандидатів у депутати та на посаду голови від міської організації партії. 17 березня 2011 р. Апеля¬ційний суд Кіровоградської області скасував цю ¬ухвалу.
Наш часопис уже писав про те, що матеріали цієї справи безслідно зникли із сейфа С.Куковенкова і до цього часу їх не вдалося знайти (див. №12 «ЗіБ»). Законник заявив, що «не порушував нормативно-правові приписи», на підтвердження своїх слів цитував статті ЦПК. Він заперечив комісії, яка на одному з березневих за¬сідань дорікнула йому в тому, що справи не можна тримати в сейфі. За словами С.Куковенкова, в п.5.19 інструкції з діловодства зазначається: «неза¬кінчені» справи зберігаються в сейфі головуючого судді.
Н.Фадєєва розповіла присутнім, що напередодні засідання під стінами ВККС зібралися громадяни, які паралізували роботу комісії майже на 2 год. Вони скандували: «ганьба, геть суддю Куковенкова», а також «гучно повідомили» «кваліфікаційникам», що законник зловживає своїм службовим становищем і бере хабарі. «Як ви це поясните?» — поцікавилася Н.Фадєєва в С.Куковенкова. «Це питання до Кальченка: за чиї гроші все це було організовано?» — зазначив володар мантії. «Вперше чую про таке», —відповів нардеп.
Після рішення ВККС професійна доля законника опинилася в руках ВРЮ.