Закон і Бізнес


Зона спаму

За нав’язливу розсилку відправлять за грати


Право сусіда, №21 (1008) 21.05—27.05.2011
2484

Найближчим часом російські депутати можуть прийняти поправки до законодавства, які передбачають уведення кримінальної відповідальності за розсилку спаму.


У такому разі боротися з несанкціонованою розсилкою будуть силовики і наглядові органи у сфері зв’язку.
Поправки до кримінального кодексу РФ визначають покарання за виробництво і масове поширення спаму. Спамерам за¬грожуватиме штраф у розмірі до 2 млн руб. (560000  грн.), або 180—240 год. виправних робіт, або від 6 міся¬ців до 2 років ви¬правних робіт. У кодексі про адміністративні правопорушення також пропишуть пункти про накладення штрафу і вилучення комп’ютера.
Депутати хочуть заборонити складати списки адрес електронної пошти і їх використання з метою поширення спаму. Законодавці пропонують заборонити розсилки, якщо одержувач не висловив бажання їх отримувати. Заголовки електронних листів рекламного характеру не повинні вводити користувачів в оману про зміст e-mail.
Якщо поправки приймуть, операторів зобов’яжуть уживати заходів проти розсилки спаму. Правда, в проекті не уточнюється, які це заходи.
Між іншим, багато експертів у галузі права вважають, що юридична боротьба зі спамом — справа потрібна і корисна, але, на жаль, неможлива.