Закон і Бізнес


1000 і одна справа

Від догани за порушення розумних строків не рятує навіть обсяг навантаження


Суддівські кадри, №21 (1008) 21.05—27.05.2011
Марина БОЙКО
2450

Часто до Вищої кваліфікаційної комісії суддів звертаються громадяни та організації, незадоволені рішеннями законників. Тому постійно діючому органу доводиться пояснювати: карати володаря мантії за те чи інше рішення — не в їхній компетенції. Іноді «кваліфікаційники» роз’яснюють і служителям Феміди: річне навантаження 1000 справ не є підставою для затягування розгляду якоїсь конкретної.


12 травня на порядку денному ВККС знову були питання про притягнення до дисциплінарної відпо¬відальності. Цього дня ко¬місія оголосила законникам чи не рекордну кількість доган — 10. Окрім того, «кваліфікаційники» відкрили дисциплінарне прова¬дження щодо двох законників: Олега Єланського з Покровського райсуду Дніпропетровської області та Галини Подіновської з Каховського міськрайонного суду Херсонської області.
На дії вершителя правосуддя із Жовківського райсуду Львівської області Руслана Зеліска скаржився директор ПП «С.». «Те, що справа слухалася довго, — це одне. Але головне, що під час її розгляду були порушені норми процесуального права», — розпочав пояснення представник скаржника, але його зупинила член комісії Ніна Фадєєва. «Це ви розкажете апеляційній інстанції, це не наша компетенція. В яких діях судді ви вбачаєте порушення?» — поцікавилася вона. «Порушення присяги полягає в тому, що суддя не виконав вимог закону», — зазначив представник ПП «С.». За його словами, у вересні 2010 р. Жовківський райсуд Львівської області постановив рішення, але апеляційна інстанція ще його не переглядала.
«Чому ви 11 місяців не призначали справу до розгляду?» — запитала вже у Р.Зеліска Н.Фадєєва. «У нас у суді було велике навантаження: у 2007 р. закінчились повноваження в одного судді, а в 2008-му — в іншого. 1,5 року вони не мали повноважень. Справи накопичувались, ми фізично не встигали призначати їх до розгляду», — пояснив законник.
Після призначення до розгляду Р.Зеліско ще рік слухав справу, яка стала приводом для відкриття щодо нього «дисциплінарки». «Це, ви вважаєте, розумні строки? Про такі строки йдеться у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод?» — продовжувала «допит» Н.Фа¬дєєва. Служитель Феміди повідомив, що у 2010 р. він розглянув приблизно 1000 справ різних категорій. Тоді «кваліфікаційники» зауважили, що володарі мантій з інших обителей Феміди мають набагато більше навантаження: і 3 тис., і 5 тис. справ у рік. Представник Жовківського райсуду Львівської області розповів, що в них працює 5 законників (на 110 тис. населення району) і справ надходить дуже багато. «Є справи, призначені на два місяці наперед, фактично кожної години розглядається нова справа», — додав Р.Зеліско. Однак вердикт ВККС був невтішним для законника — йому оголосили догану.
За тяганину поплатився і Олександр Чиньонов з Тельманівського райсуду Донецької області. Гр.Л. поскаржилася, що її справа, яка надійшла до суду в 2009 р., досі не розглянута. У листопаді 2010-го О.Чиньонов написав заяву про самовідвід у зв’язку з тим, що потерпіла у справі дзвонила йому, обвинувачувала в отриманні хабара, казала, що звертатиметься до відповідних органів.
«Чиньонов тримав заяву про самовідвід до 31 січня 2011-го. Коли того дня всі учасники процесу з’явилися на засідання, він задовольнив свою заяву. Справу передали іншому судді, який до цього часу її не розглянув», — повідомила член комісії Галина Колеснік. «Хіба це привід для самовідводу? — не втримався хтось із «кваліфікаційників» і додав: — Чому ви не звернулися до прокурора, коли вам погрожували телефоном?» Але це питання так і залишилося без відповіді.
Також з’ясувалося, що у 2005 р. О.Чиньонова вже притягали до дисциплінарної відповідальності, але у 2007-му. Вища рада юстиції скасувала рішення кваліфкомісії.
«Застосувати до О.Чиньонова дисциплінарне стягнення у вигляді догани», — вирішила комісія. Про результати «дисциплінарного» засідання ВККС, яке відбулося 19 травня, читайте в наступному числі «ЗіБ».