Закон і Бізнес


Атака на геїв

У Литві введуть штрафи за знущання над сімейними цінностями


Світ права, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
2497

Сейм Литви прийняв у першому читанні законопроект, який передбачає відповідальність за образу сімейних цінностей. Документ є поправкою до кодексу про адміністративні правопорушення. Якщо він уступить у силу, то жителів країни каратимуть за «публічне приниження за¬тверджених у конституції сімейних цінностей, організацію заходів, які суперечать суспільній моралі».


За порушення такого роду в проекті передбачено штраф від 1 тис. до 3 тис. литів ($430—1290). Якщо ж громадянин ви¬явить неповагу до сімейних цінностей повторно, штраф становитиме від 3 тис. до 6 тис. литів.
Автор поправки — депутат Пятрас Гражуліс, відомий боротьбою з публічними проявами гомосексуалізму. Раніше парламентар розробив документ, що забороняв пропагувати гомосексуальні стосунки (за порушення заборони він пропонував штрафувати). Після того як Сейм прийняв акт у першому читанні, документ став об’єктом критики Європарламенту, який визнав законопроект дискримінаційним і закликав президента Литви не підписувати його.
Коментуючи новий документ (про захист сімейних цінностей), П.Гражуліс відзначив, що під «приниженням сімейних цінностей» він розуміє саме публічну демонстрацію гомосексуальної орієнтації. Чи планується внести це уточнення до тексту проекту, не пові¬домляється.
Раніше (наприкінці 2009 року) в Литві був розроблений закон про захист дітей і підлітків від інформації еротичного характеру. В акті містилася, зокрема, заборона на «пропаганду гомосексуальних і бісексуальних стосунків». Проте під тиском Європарламенту, який заявив, що ця заборона обмежує права людини, відповідний пункт прибрали з тексту закону. Наступний розгляд проекту про захист сімейних цінностей, як очікується, відбудеться в червні.