Закон і Бізнес


Учень за кермом

Грузинські школярі безкоштовно отримуватимуть посвідчення водія


Світ права, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
2479

Парламент Грузії прийняв зміни до закону «Про загальну освіту», згідно з якими з нового навчального року школярі зможуть безкоштовно складати іспити на отримання посвідчення водія.


 

«У школах підлітки зможуть вивчати не тільки дорожні знаки, а й керування і скласти екзамен на права в 17 років», — заявив голова юридичного комітету парламенту Грузії Павле Кублашвілі. За його словами, при складанні іспиту на ¬отримання посвідчення водія зі старшокласників не братимуть плати.
Згідно із законопроектом учні, яким виповнилося 17 рків, повинні будуть успішно здати залік з теорії предмета «Дорожні знаки і безпека на дорогах» і практичний екзамен. У цьому випадку вони автоматично отримають міжнародні права після досягнення 18 років.
Ініціатива внесення змін до закону належить міністру внутрішніх справ Грузії Вано Мерабішвілі. Він пояснив, що для підлітків діятимуть певні обмеження: зокрема, для складання іспиту на одержання посвідчення неповнолітніми знадобиться згода одного з батьків і обов’язкова присутність матері чи батька на екзамені.
Шкільні іспити на право керування не даватимуть можливості професійно займатися перевезенням пасажирів і вантажів, мова йде тільки про статус автолюбителя. Міністр відзначив, що подібна практика існує в третині штатів США і в Німеччині.