Закон і Бізнес


Убити тирана

В Єгипті знищать усі пам’ятники і портрети Мубарака


Світ права, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
2758

Єгипетський суд ухвалив рішення, згідно з яким портрети екс-президента Хосні Мубарака і членів його сім’ї повинні бути знищені по всій країні, а їхні імена стерті з будівель усіх державних установ. Це саме стосується і пам’ятників колишньому лідеру країни.


Рішення ініціював адвокат Самір Сабрі, який подав не один позов проти Х.Мубарака. Правник стверд¬жує, що згадки про колишнього президента на будівлях і вулицях уособлюють корупцію і тиранію. «Навіщо його ім’я й надалі нагадує про себе на кожному кроці?» — запитує С.Сабрі. За його словами, таке можливе тільки в тому випадку, коли ви хочете показати свою пошану до правителя. «При сьогоднішніх обставинах — це просто провокація», — вважає адвокат.
У постанові судді Мухаммада-Хассана Омара йдеть¬ся про те, що присутність імені Мубарака завдає «величезних страждань» сім’¬ям тих, хто загинув під час безпорядків.
Після ухвалення судового рішення в Єгипті поспішно змінюють назви лікарень, культурних центрів, вулиць і площ. Курортне місто Шарм-аль-Шейх, яке зобов’язане своїм розквітом саме колишньому президентові, вже позбулося величезного парадного портрета Х.Мубарака в міжнародному аеропорту. На в’їзді в місто був знищений пам’ятник колишньо¬му президентові. Напередодні було оголошено про перейменування премії імені Х.Мубарака, яку щорічно вручали за заслуги в галузі літератури і мистецтва, а також соціальних наук і технологій, у премію Нілу.
Сьогодні екс-президент Єгипту перебуває під вартою. Його підозрюють у корупції, а також обвинувачують у загибелі демонстрантів при розгоні антиурядових акцій. Як повідомлялося раніше, якщо буде доведено, що Х.Мубарак віддав наказ про використання зброї з метою розгону учасників антиурядових демонстрацій у Каїрі в січні — лютому 2011 року, колишньому єгипетському лідерові загрожує страта.