Закон і Бізнес


Стерти «чорну пляму»

З конституції Алабами приберуть згадки про расизм


Світ права, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
4375

Cенат Алабами про¬голосував за поправку, яка усуне з конституції штату згадки про сегрегацію. І хоча реально такі закони на території США давно вже від¬мі¬нено, сенатори Алабами вирішили прибрати навіть формальну згадку про расизм у тексті основного закону штату.


За словами одного із сенаторів від Республіканської партії, попри те, що закони про сегрегацію вже давно анульовано федеральним урядом, наявність цього слова в тексті конституції є «чорною плямою» на Алабамі.
Закони про сегрегацію, відомі також як «закони Джима Кроу», масово приймали демократи південних штатів після громадянської війни у відповідь на спроби федерального уряду посилити права чорного населення. Суть законів полягала в розділенні американців за расовою ознакою в навчальних закладах, військових частинах і навіть у громадському транспорті. Останній із законів про сегрегацію, що діяли на території США, був відмінений у 1964 році.
Конституцію Алабами прийняли в 1901-му. Документ складається з 340136 слів і є найдовшою конституцією у світі з тих, що діють на сьогодні. Близько 90% тексту основного закону займають 872 поправки до нього.