Закон і Бізнес


Верховенство свідомості

Кремль хоче викоренити нігілізм, підвищивши юридичну грамотність


Право сусіда, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
Іван СЛЄПЦОВ
2581

Президент РФ Дмитро Медведєв визнав, що в Росії наявна вибірковість у правозастосуванні й держава відповідальна за правовий нігілізм. Про це йдеться в документі під назвою «Основи державної політики Росії у сфері розвитку правової грамотності й правосвідомості громадян», про затвердження якого повідомила прес-служба Кремля.


Вибірковість у застосуванні норм права разом з недосконалістю законодавства і практики його застосуванняназвано однією з найважливіших умов, які сприяють поширенню правового нігілізму. Інші умови — це «недостатність інституційних механізмів, що гарантують безумовне виконання вимог закону, невідворотність, від¬по¬відність і справедливість санкцій за їх порушення». Таким чином, у документі визнається відповідальність держави за правовий нігілізм, наявний у суспільстві.
Сам же правовий ні¬гілізм у суспільстві, по суті, названо однією з головних проблем — він «перешко¬джає розвитку Росії як сучасної цивілізованої держави» і є серйозною проблемою, що заважає забезпеченню реалізації принципу верховенства права.
У  документі не тільки констатується існуюча невтішна ситуація, а й визначено низку цілей, які повинні бути досягнуті в результаті реалізації держполітики у сфері підвищення правової грамотності  та  поліпшення правосвідомості громадян. Першим у переліку стоїть «формування в суспільстві стійкої поваги до закону і подолання правового нігілізму». Крім того, говориться про підвищення рівня правової культури громадян, включаючи рівень обізнаності та юридичної грамотності, про створення системи стимулів до законослухняності як основної моделі соціальної поведінки, а також про вкорінення в суспільну свідомість ідеї добросовісного виконання обов’язків і дотримання правових норм.