Закон і Бізнес


Азійський експрес

Через 10-ліття США стануть другою потугою світу


Банки і клієнти, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
2592

Впродовж найближчого десятиліття Сполучені Штати перестануть бути найбільшою економікою світу за реальним розміром ВВП. Про це заявив перший заступник директора-розпорядника МВФ Джон Липський.


Він не сказав, кому США можуть поступитися економічною пальмою першості, проте зрозуміло, що це може бути тільки Китай. За словами Дж.Липського, подібний сценарій «досить імовірний» і «має широке визнання».
У цьому ж контексті директор-розпорядник МВФ згадав про «визнання того, що Сполучені Штати стикаються з дуже великим ви¬кликом у сфері середньо¬строкового фінансово-бюджетного коректування». Ситуація, на його думку, обтяжується «поширеним скептицизмом стосовно того, що на цей виклик буде дана успішна відповідь».
Вашингтону, на переконання МВФ, потрібно невідкладно наводити лад у своїх фінансах, скорочувати бюджетний дефіцит й уповільнювати зростання держборгу. Проте серед фахівців поширені сумніви в здатності США успішно вирішити ці завдання.
Колапс фінансової системи Сполучених Штатів небезпечний ускладненнями й для інших країн, попередив Дж.Липський. Так, вартість позикових капіталів для інвесторів, швидше за все, підвищилася б повсюдно.
Минулого року Китай за обсягом ВВП вже обійшов Японію і продовжує активно розвиватися. Водночас багато оглядачів переконані, що економіка Китаю «перегріта» і може піти на спад.