Закон і Бізнес


Гривні знайшли господарів

Вкладникам «Родовід Банку» почали повертати кошти


Банки і клієнти, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
2600

Ощадбанк уже виплатив вкладникам підконтрольного Уряду «Родовід Банку» майже 500 млн грн., повідомляє НБУ. Всього ж вкладникам проблемної фін¬установи нале-жить віддати майже 4 млрд.


 

«Виплати вкладів «Родовід Банку» тривають у позитивній динаміці. На сьогодні виплачено майже 500 млн грн., а понад 100 млн грн. вкладники вирішили залишити в Ощадбанку», — повідомили в НБУ. При цьому регулятор запевняє, що постійно контролює процес повернення грошей.
Для забезпечення виплат вкладникам «Родовід Банку» через установи Ощадбанку Уряд випустив семирічні облігації внутрішньої державної позики на 3,95 млрд грн., що відпо¬відає обсягу зобов’язань перед ними.
В НБУ зізнаються, що організаторів виплат непокоїть проблема технічного характеру: багатьом з вкладників не вдається додзвонитися до контактного центру.
«З метою усунення цієї проблеми Ощадбанк у кілька разів збільшив чисельність операторів контактного центру, але тепер цього також недостатньо. Проте з кожною годиною роботи контактного центру чисельність зареєстрованих вкладників неухильно зростає, що дозволить додзвонитися тим, хто поки що не зміг цього зробити», — наголосили в Нацбанку.
За даними НБУ, контактний центр уже опрацював понад 114 тис. дзвінків, що відповідає майже половині кількості вкладників «Родовід Банку». При цьому вже майже 25 тис. вкладників дізналися про місце отримання виплат, скориставшись інтернет-сайтом Ощадбанку. Останній приступив до виплат вкладникам «Родовід Банку» 22 квітня.
В Ощадбанку на процес виплати вкладів дивляться оптимістично і планують розрахуватися з усіма вкладниками «Родоводу» протягом 2—3 місяців.
«Родовід Банк» пере¬йшов у власність держави ще влітку 2009 р. Тоді з метою стабілізації була проведена рекапіталізація і Мі¬ністерство фінансів стало власником 99,9721% акцій фінустанови. Проте повертати депозити почали тільки наприкінці квітня.