Закон і Бізнес


Легкі гроші

Португалії виділять i78 мільярдів на м’яких умовах


Банки і клієнти, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
Катерина МЕРЕМІНСЬКА
2775

Португалія отримає €78 млрд від ЄС на відновлення економіки. Умови порятунку для країни виявилися набагато м’якшими, ніж для попередниць — Греції та Ірландії: їй дозволено не скорочувати зарплат і кількість співробітників держсектору. Але всі деталі плану стануть відомими після його обговорення з опозицією.


Обіцяні мільярди

Власті Португалії та Євросоюзу домовилися про план порятунку держави, повідомив в.о. прем’єр-міністра Португалії Жозе Сократеш. ЄС виділить Лісабону €78 млрд на 3 роки. Процентна ставка кредиту не уточнюється. План передбачає поступове скорочення дефіциту бюджету країни: у 2011 році — до 5,9% ВВП, у 2012-му — до 4,5% і у 2013-му — до 3% ВВП.
Запропонований ЄС план виявився навіть більш щадним, ніж установив собі уряд Португалії, — скорочення бюджетного дефіциту протягом 3 років на 4,6% ВВП, 3% ВВП і 2% ВВП відповідно. У 2010-му дефіцит Португалії, за останніми, виправленими даними, становив 9,1% ВВП замість цільових 7,3%.
Схвалений план порятунку не передбачає також зменшення зарплат у держсекторі або розміру міні¬мальної оплати праці, на які двелося піти Греції  та  Ірлан¬дії, повідомив Ж.Сократеш.
Скорочень держслужбовців не буде, співробітники й надалі отримуватимуть 13-у і 14-у зарплати, а уряду не потрібно буде продавати найбільший за обсягом депозитів банк країни — Caixa Geral de Depositos SA.
«Уряду вдалося укласти дуже вигідну угоду. Угоду, яка захищає інтереси Португалії», — підсумував Ж.Сократеш.

Краще, ніж іншим

Умови порятунку країни виявилися не такими важкими, як для Греції чи Ірландії, оскільки ЄС і МВФ уважають ситуацію в Португалії не такою серйозною, пояснив Ж.Сократеш. Хоча, «звісно, не буває програм фінансової підтримки, які не мають вимог і не передбачають серйозної роботи», — додав в.о. прем’єр-міністра.
По допомогу до керівництва ЄС, МВФ і Європейського центробанку Португалія звернулася місяць тому, ставши, таким чином, третьою країною єврозони, що попросила підтримки.
За час фінансової кризи держборг Португалії зріс із 68% ВВП у 2007 році до 93% ВВП у 2010-му. За даними національного статистичного агентства, в 2011 році він досягне 97,3%. Португалія вже підвищила податки і вдалася до найсерйознішого скорочення витрат за останні 30 років. Але це не допомогло запобігти рекордному подорожчанню запозичень.
Прибутковість 10-річних португальських єврооблігацій 29 квітня становила 9,76% — рекордний рівень за весь час існування євро. Різниця в прибутковості з аналогічними паперами Німеччини 3 травня досягла рекордних 6,48 в.п.
За даними обізнаних джерел, на які посилається видання The Wall Street Journal, частина з виділених  i78 млрд буде зарезервована під потреби банків — на той випадок, якщо їм доведеться збільшувати капітал у найближчі 3 роки.
Основною складністю для властей ЄС при розробці програми порятунку Португалії стала її політична криза. 23 березня уряд країни подав у відставку. Цей крок був викликаний відмовою парламенту за¬твердити план зі скорочення держвитрат. Відтоді Ж.Сократеш тимчасово виконує обов’язки прем’єр-міністра до виборів, призначених на 5 червня. Тому нову програму порятунку доведеться спочатку обговорити з опозицією.
Лідер опозиції та другий основний кандидат на посаду прем’єр-міністра після Ж.Сократеша Педро-Пассош Коельйо вже за¬явив, що з програмою доведеться погодитися, оскільки країні терміново пот¬рібні €8 млрд, аби розплатитися з боргом, термін виплат за яким настане в середині червня.