Закон і Бізнес


Битва за захист

Журналістів пустили в суд до Тимошенко


Злочин і покарання, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
2583

Війна між Юлією Тимошенко і Генеральною прокуратурою триває. На цьому тижні екс-прем’єр відстояла право народного депутата Сергія Власенка представляти її інтереси в суді. До того ж добилася, аби розгляд її скарги на порушення відносно неї кримінальної справи був публічним.


Печерський районний суд почав розгляд скарги екс-прем’єр-міністра Ю.Тимошенко про визнання незаконною постанови ГПУ про порушення відносно неї кримінальної справи про газові угоди 2009 року. Після перерви засідання перенесли в просторіший зал, який може вмістити велику кількість людей (цього вимагала Ю.Тимошенко). Публіки виявилося немало: крім журналістів, на засідання прийшли й народні депутати. Суддя Галина Супрун зачитала  матеріали ГПУ, які стали підставою для порушення кримінальної справи. Правда, Ю.Тимошенко її не дослухала і покинула зал незабаром після початку засідання.
Юлія Володимирівна також домоглася того, щоб С.Власенко представляв її інтереси в справі про газові угоди. Як з’ясувалося, слідчий в особливо важливих справах ГПУ ухвалив рішення про допуск до кримінальної справи відносно Ю. Тимошенко С.Власенка, але тільки як фахівця в галузі права.
Одночасно, повідомила прес-служба ГПУ, з метою здійснення належного захисту Ю.Тимошенко роз’яснили вимоги ст.47 КПК («Порядок запрошення і призначення захисника») і запропонували визначитися і запросити адвоката для надання юридичної допомоги в забезпеченні прав на захист. «Проте Ю.Тимошенко від цієї пропозиції відмовилася, — сказали в ГПУ. — Тому слідчий відповідно до закону України найближчим часом вирішить питання про призначення безкоштовного адвоката».