Закон і Бізнес


Луценко в Страсбурзі – поза чергою?

Уряд повинен відповісти на 5 запитань Європейського суду


Злочин і покарання, №19-20 (1006-1007) 11.05—20.05.2011
Аліна Александрова
3084

Екс-міністр внут¬рішніх справ Юрій Луценко вирішив шукати правди в Страсбурзі — він подав заяву до Європейського суду з прав людини, який вже почав цю заяву розглядати. Минулого тижня суд направив запит Уряду України. Крім того, в житті Ю.Луценка сталася ще одна подія: з Лук’янівського СІЗО його перевели в лікарню швидкої допомоги для медичного обстеження.


Розгляд заяв Європейським судом з прав людини, як правило, — процес тривалий. Іноді вся процедура (від прийняття мате¬ріалів до винесення рішення) займає кілька років. Але розгляд справи «Луценко проти України» проходить на диво оперативно: не встиг екс-міністр подати заяву — український Уряд уже отримав запит Європейського суду про порушення прав колишнього міністра, в якому є 5 запитань. На них Кабмін повинен відповісти до 3 червня. Про це повідомив соратник Ю.Луценка по «Народній самообороні», народний депутат Юрій Гримчак.
«Європейський суд з прав людини вже почав розглядати справу, як це не дивно звучить, «Луценко проти України». Європейський суд відправив запит Уряду України. Там є питання, їх 5 пунктів, до 3 червня Україна повинна дати відповідь, — заявив Ю.Гримчак. — На сьогодні все, що отримуємо з прокуратури, ми теж відправляємо до Європейського суду. Ми одержали відмову в наданні лікаря, що є порушенням резолюції ООН. Це ст.91, згідно з якою слідство дозволяє користуватися під час перебування у в’язниці послугами лікаря. Ненадання лікарської допомоги розцінюють як тортури, це порушення права не тільки на волю, а й на життя і здоров’я».
Як відомо, 21 квітня Апеляційний суд м.Києва продовжив строк арешту Ю.Луценка до 26 травня, після чого останній оголосив голодування на знак протесту проти цього рішення. 4 травня адвокати колишнього урядовця заявили про погіршення його самопочуття і попросили Генпрокурора скасувати рішення про арешт. До речі, з приводу голодовки Юрія Віталійовича вже розгорівся невеликий скандал. І сам екс-міністр, і його родичі, й адвокати стверджували, що голодувати він почав, як і анонсувалося, 22 квітня. Як раптом у пресі з’явилась інформація: Ю.Луценко харчується нарівні з іншими в’язнями. Про це розповів начальник Лук’янівського СІЗО Ігор Шейкін, мовляв, Ю.Луценко отримує передачі, а в них — сирокопчена ковбаса, червона риба, пиріжки, овочі і фрукти.
Пізніше прес-служба ГПУ поширила інформацію про те, що лідер «НС» використовує «калорійну поживну суміш». На офіційні повідомлення прес-секретар «НС» Лариса Сарган відреагувала обуреним спростуванням: «Нині в Ю.Луценка незадовільний стан здоров’я, він голодує, п’є тільки воду». За її словами, використовувати «поживну суміш для голодування» неможливо: «Зрозуміло, що вона неїстівна. Юрій Віта¬лійович зробив рівно один ковток для того, аби побачили, що він її випиває. Нині чоловік у жахливому стані. У нього шкіра майже зеленого кольо¬ру. Від нього страшенно пахне ацетоном. Стан Ю.Луценка критичний. Лікарі бояться давати якісь прогнози про його стан здоров’я».
Проте, за інформацією Генеральної прокуратури, стан здоров’я екс-глави МВС далекий від критичного. Він перебував під цілодобовим медичним контролем — його тримали в медчастині СІЗО. 8 травня його оглянули провідні фахівці МОЗ із гастроентерології, кардіології та ендокринології й дали відповідні рекомендації. Вони дійшли висновку, що загальний стан здоров’я підслідного задовільний і застосування примусового годування він не потребує.
Напередодні, після зчи¬неного захисниками Ю.Луценка галасу, Лук’янівський СІЗО відвідала ціла делегація у складі заступника Генерального прокурора Анатолія Пришка, уповноваженого ВР з прав людини Ніни Карпачової, в.о. міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка, голови Державної пенітенціарної служби Олександра Лисицькова, в.о. прокурора м. Києва Дмитра Лупека. За офіційною інформацією, Ю.Луценко був цілком бадьорий і здоровий. Проте через кілька днів прокуратура м.Києва повідомила: Ю.Луценка перевели в лікарню швидкої допомоги для проведення медичного обстеження. При цьому поспішила додати: «Стан здоров’я екс-міністра задовільний. Тахікардії немає, тиск 110/70, ацетон слабо позитивний». Тим часом його родичі й друзі стверджували, що він на межі виснаження. У відділенні отруєнь ЛШМД Ю.Луценку ввели ліки від інтоксикації та препарати, які стимулюють роботу серцево-судинної системи. Передбачається, що він проведе тут тиждень.
До речі, думку страсбурзького суду з приводу того, чи порушує держава Україна права Ю.Луценка, швидше за все, ми скоро дізнаємося. Адже, за твердженням Юлії Тимошенко, справу екс-міністра розглядають у прискореному порядку: «Справу Ю.Луценка» нині розглядають в Європейському суді поза чергою, і я покладаю на це надії», — заявила Юлія Володимирівна на своєму сайті. Цікаво, чи є в суду підстави для позачергового розгляду заяви колишнього міністра?