Закон і Бізнес


Входини Феміди

Історична пам’ятка постала в новій іпостасі — храму правосуддя


Правосуддя, №41 (925) 10.10—16.10.2009
1911

Після трьохсотлітнього занепаду до споруди знову повертається представницька функція, цього разу — здійснення правосуддя. У День юриста Голова Верховного Суду Василь Онопенко провів зустріч з представниками ЗМІ у відреставрованих стінах Кловського палацу. Упродовж століть споруда зазнала значних перебудов та актів вандалізму, тому потребувала капітального ремонту.


Після трьохсотлітнього занепаду до споруди знову повертається представницька функція, цього разу — здійснення правосуддя. У День юриста Голова Верховного Суду Василь Онопенко провів зустріч з представниками ЗМІ у відреставрованих стінах Кловського палацу.

 

Упродовж століть споруда зазнала значних перебудов та актів вандалізму, тому потребувала капітального ремонту. За розпорядженням Кабміну, Кловський палац передано до сфери управління Верховного Суду. Унаслідок детального інженерного обстеження загальний технічний стан споруди тоді було визнано незадовільним.

У будівлі було проведено комплексні роботи зі зміц­нення фундаменту і стін, заміни даху, столярних виробів, облаштування гідроізоляції та підвального приміщення. На жаль, донині не збереглося жодного первозданного елемента оздоблення інтер’єру. Відновлення архітектурної пам’ятки XVIII ст. тривало більш ніж шість років, зокрема, на ремонтно-реставраційні роботи було ви­трачено 134 млн грн.

Відповідно до проектування будівля має приміщення для проведення офіційних заходів, кабінети для керівництва та працівників апарату ВС, зали для міжнародних зустрічей, конференцій, а також залу судових засідань. На сьогодні установа відповідає сучасним вимогам та стандартам, має високий рівень технічного оснащення, що, за словами В.Онопенка, мусить стимулювати роботу суддів.

Користуючись нагодою, очільник ВС привітав колег з професійним святом і висловив побажання: «Щоб у такій будівлі чинилося справжнє, істинне правосуддя».

Незважаючи на урочистість події, він згадав про проблеми, які на сучасному етапі гальмують процес здійснення судочинства: «50% будівель в Україні не пристосовані для здійснення правосуддя, щорічно суди розглядають близько 8,5 млн справ при штатній кількості працівників 9 тис. чоловік. Питання фінансування залишається найболіснішим, забезпечення грошима становить 25% від необхідної кількості». Під впливом вищезгаданих чинників, за словами В.Онопенка, погіршується також матеріальне забезпечення: «Навіть на папір та конверти грошей іноді не вистачає, досить часто судочинцям доводиться купувати канцтовари за власний кошт, не кажучи про приміщення, в яких змушені працювати судді, розміщуючись по 5—6 чоловік у кабі­неті». У відреставрованій будівлі розміститься біль­шість працівників ВС, що має стимулювати процес судочинства.

Оновлений палац справ­ді вражає ошатністю та помпезністю. За словами організаторів свята, архітектурну пам’ятку буде відкрито для проведення екскурсій, тож вона неод­мінно порадує око й пересічних громадян.

 

Олена СИДОРЕНКО