Закон і Бізнес


Конституційний перебір

Лавринович уважає, що у КС або забагато мантієносців, або один — неповноважний судити


Влада і закон, №31 (915) 01.08—07.08.2009
2618

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович вважає незаконним нинішній склад Конституційного Суду. Про це він заявив у інтерв’ю газеті «Коммерсант-Украина», відповідаючи на запитання: чому, на його думку, КС нелегітимний.


Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович вважає незаконним нинішній склад Конституційного Суду. Про це він заявив у інтерв’ю газеті «Коммерсант-Украина», відповідаючи на запитання: чому, на його думку, КС нелегітимний.

 

Незаконний склад

 

«Я не ставив би під сумнів легітимність Суду, оскільки всі його члени були призначені згідно з Конституцією та законами. Я сказав би про незаконність його складу», — пояснив свою позицію перший віце-спікер.

О.Лавринович переконаний, що Президенту не слід було до вирішення суперечки в судах заповнювати тимчасово вакантну посаду, яка стала вільною після видання указу про звільнення Сюзанни Станік. «Призначення замість пані Станік, відповідно до закону про Конституційний Суд, було незаконним, що згодом і встановив Апеляційний суд м.Києва. У результаті протиправних дій глави держави ми отримали незаконний склад Суду», — додав він.

О.Лавринович не уточнив, призначення якого із суддів КС він уважає незаконним. Останнім за президентською квотою був призначений 30 травня 2008 року Сергій Вдовіченко. Але як суддя КС він отри­мав повноваження лише після присяги, яку складав 3 червня того ж року разом зі своїми колегами, призначеними за квотою глави держави, — Юрієм Бауліним та Юрієм Нікітіним, укази щодо яких датовані 4.02.2008.

На запитання, чи звинувачує він у цьому гаранта, О.Лавринович відповів: «Є й інша сторона — судді, які мають повноваження ухвалювати остаточні рішення і не хочуть розуміти, що склад Суду незаконний». За словами віце-спікера, через це законність усіх рішень, які приймає цей склад КС, може бути поставлено під сумнів, оскільки в ньому або більше служителів Феміди, ніж визначено Конституцією, або в засіданнях бере участь суддя, який не має права займати цю посаду.

Щоправда, останнє свід­чить, що О.Лавринович радше висловлювався як політик, а не як екс-міністр юстиції. Адже, за загальним принципом права, С.Станнік не може вважатися суддею КС доти, доки Президент не скасує свій указ від 2.04.2008. Так само й призначений на її місце суддя КС повноважний виконувати свої обов’язки до того часу, доки глава держави не видасть відповідний акт. Принаймні Кодекс законів про працю передбачає підставу для звільнення в разі поновлення на роботі особи, яка раніше займала відповідну посаду.

 

З прицілом на вибори

 

Політичного підтексту в закидах на адресу КС О.Лавринович і не приховує: «Можливо, в такий спосіб хтось дуже хоче напередодні президентських виборів паралізувати ін­сти­тут права в країні», — припускає він.

«Хтось» — термін неви­значений, але і «регіоналам», і бютівцям може стати в пригоді привід для блокування роботи єдиного ор­гану конституційної юрисдикції. Наприклад, у такий спосіб обидві фракції можуть спробувати завадити аналізу КС своїх поправок до закону про вибори Президента, одним з авторів яких є О.Лавринович. Та й у передвиборчих дискусіях з Віктором Ющенком, як одним із кандидатів на пост №1, цей аргумент щодо незаконного складу КС буде незайвим.

Тим більше що напередодні старту передвиборчого марафону вже стало традицією «виводити з гри» суддів КС. Так було у 2006 році, коли Суд узагалі «завис» без приведення до присяги новопризначених представників суддівського корпусу. За ще більш жорстким сценарієм роз­вивались події навесні 2007-го, коли Суд потрапив у облогу і «біло-голубих», і «помаранчевих», а в пресі з’явився компромат на окре­мих членів КС.

Деякі аналітики припускають, що нинішня ситуація також слугуватиме для організації пікетів біля будівлі на вул.Жилянській з вимогами поновити С.Станік на посаді. Адже О.Лавринович наголошує на тому, що суддя, який зайняв місце С.Станік, має залишити цю посаду, аби було виконано рішення адміністративного суду. «Тоді буде відновлений конституційний склад Суду і за чисельністю, і за персоналіями», — стверджує віце-спікер.

Натомість у КС заперечують проблему з легітимністю Суду. «Всі 18 посад суддів, зокрема й за президентською квотою, на сьогодні заповнені, а отже, Голова КС не має правових підстав вводити С.Станік у склад КС як 19-го суд­дю», — пояснили «ЗіБ» у прес-службі Суду. Водночас в єдиному органі конституційної юрисдикції частково погоджуються з О.Лавриновичем, але наголошують, що вирішення питання щодо С.Станік «належить виключно до компетенції Президента».

Наразі судді КС перебувають у відпустці. А, як відомо, КЗпП забороняє в цей період звільняти працівника з роботи, крім випадків прогулу. Тож і вимагати від Президента видати ще один незаконний указ — все одно що гасити пожежу легкозаймистими речовинами. Якщо, звісно, метою є вихід з правового конфузу, а не його роздмухування.

 

Роман ЧИМНИЙ