Закон і Бізнес


Напився – класу позбувся

Фаховість кандидатів не є виправданням їхніх проступків


Правосуддя, №12 (896) 21.03—27.03.2009
2023

Останній день свого засідання члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів під головуванням Ігоря Самсіна провели доволі спокійно. Хоч і пізно почали, проте кандидатури багатьох претендентів устигли розглянути. І якщо атестація пройшла успішно для всіх, то наявність дисциплінарних проваджень позначилася на кар’єрі багатьох.


Останній день свого засідання члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів під головуванням Ігоря Самсіна провели доволі спокійно. Хоч і пізно почали, проте кандидатури багатьох претендентів устигли розглянути. І якщо атестація пройшла успішно для всіх, то наявність дисциплінарних проваджень позначилася на кар’єрі багатьох.

 

«Майже святі»

 

Зібрання ВККС 11 березня розпочалося по-весняному святково. Голова цього органу І.Самсін з нагоди дня народження вручив члену комісії Ніні Фадєєвій від імені колективу величезний букет жовтих троянд та ікону Почаївської Божої Матері. Серед головних рис Ніни Миколаївни відзначили не тільки фаховість, а й толерантність, яку вона не раз проявляла, закликаючи колег розглядати кандидатури всіх, хто приходив до них на комісію.

Після щирих привітань члени ВККС дружно почали працювати. Спочатку роз­глянули питання про затвердження регламенту роботи кваліфкомісії. Оскільки особливих розбіжностей з попереднім не було, то прийняли його одноголосно.

Згодом згідно з порядком денним взялися за процедуру атестації суддів. Першу трійку кандидатів представники ВККС жартівливо назвали «майже святими», але в кожному жарті є трохи правди. Слід зазначити, що до них не було різких запитань, замість них лунали дійсно заслужені компліменти. До трійки лі­дерів увійшли члени Вищого адміністративного суду Микола Гурін, Катерина Леонтович і Степан Матолич. Очевидно, напередодні парламентських слухань з питань судової реформи члени ВККС поцікавилися у голови Ради суддів адмінсудів С.Матолича, хто має призначати голів судів, на що він не роздумуючи відповів: РСУ.

Подання на цих служителів Феміди на розгляд ВККС уніс голова ВАС Олександр Пасенюк. А підтримати їх прийшов перший заступник очільника ВАС Микола Сірош. З огляду на це у членів комісії виникли запитання до нього. Зокрема, їх цікавило, чи багато суддів цієї установи чекають на отримання чергового класу. Виявилося, що таких служителів Феміди тут чимало, і, щоб виправити ситуацію, керівництво ВАС почало саме із цієї трійки. Отже, члени кваліфкомісії без вагань присвоїли М.Гуріну, К.Леонтович та С.Матоличу вищий кваліфікаційний клас.

Далі атестація проходила так само успішно, особливо відносно судді Апеляційного суду Донецької області Володимира Кравченка. Він був відсутній на засіданні через хворобу, але, оскільки до його матеріалів зауважень не було, члени ВККС вирішили присвоїти йому І кваліфікаційний клас, сподіваючись, що це допоможе йому швидше одужати. Єдиний, кому не пощастило отримати черговий кваліфікаційний клас, —суддя Апеляційного суду Кіровоградської області Сергій Деревінський. Річ у тому, що відносно нього є спільне подання народних депутатів Віктора Лозінського, Валерія Бабенка, Олега Новікова, В’яче­слава Пєрєдєрія, Григорія Омельченка та Петра Кузьменка про притягнення його до дисциплінарної відповідальності. Проте члени кваліфкомісії вирішили не задовольняти подання парламентарів, доки не буде проведено належної перевірки.

 

Один у бою програє

 

Далі представники ВККС перейшли до процедури надання рекомендацій для обрання безстроково. Спочатку проблем не виникало, але згодом членам комісії довелося трохи поміркувати.

Передусім зробили зауваження судді Корабельного районного суду м.Миколаєва Олені Кутурлановій. Виявляється, на неї були скарги щодо винесення надто суворих вердиктів. А розглядає ця служителька Феміди кримінальні справи. Останнього часу багато говорять про гуманізацію покарань, навіть унесено до кримінального кодексу відповідні доповнення. Та позбутися набутих навичок суддям, мабуть, не так просто. Це дуже схвилювало члена комісії, Уповноваженого ВР із прав людини Ніну Карпачову, яка попросила речницю правосуддя виправити цей недолік. Як сказала на своє виправдання О.Кутурланова, це, очевидно, «вплив її досвіду роботи в прокуратурі».

Що стосується судді Донецького апеляційного адмінсуду Марини Червін­ської, то ще на початку засідання М.Сірош попросив зняти це питання з порядку денного, оскільки суддя не змогла прийти на комісію у зв’язку із сімейними обставинами.

Єдиний служитель Феміди, яка не зможе надалі займатися своєю профе­сійною діяльністю, — суддя Ленінського районного суду м.Кіровограда Людмила Ковтун. Як доповів член ВККС Василь Філатов, були спроби притягнути її до дисциплінарної відповідальності, але спливли відповідні строки.

Зауваження до згаданої служительки Феміди стосувалися передусім низького показника якості роботи, тяганини та великої кількості скасованих рі­шень (близько 150!). Такий показник міг свідчити лише про брак знань, проте після фахової перевірки члени ВККС переконалися, що Л.Ковтун знає законодавство. Але чому виносить завідомо неправосудні рішення, пояснити так і не змогла. Врешті-решт члени комісії відмовили речниці правосуддя в наданні рекомендації на обрання безстроково.

 

«Градусне» зловживання

 

Коли представники ВККС взялися за розгляд дисциплінарних прова­джень, то тут їх чекали неприємні несподіванки.

У нелегкому становищі опинився суддя Апеляційного суду Кіровоградської області Володимир Коротченко. Автором подання відносно нього був член РСУ Юрій Медведенко. Виявляється, згаданий мантієносець не раз зловживав на роботі спиртним. Його неодноразово попереджали, проте на випиваку нічого не впливало. Одного разу він так перебрав, що заснув у кріслі голови, а це вже переходило всі межі. Виправдовуватися перед кваліфкомісією В.Коротченко не став, а навпаки, щиросердно визнав свою провину. Члени комісії довго радилися за зачиненими дверима відносно нього, адже він гарний фахівець, з великим досвідом роботи, має І кваліфікаційний клас. Та оскільки на суддю не подіяли жодні попере­дження та вмовляння, представники ВККС вирішили покарати В.Коротченка, понизивши його в класі.

Ось на такій невеселій ноті члени кваліфкомісії закінчили свою роботу.

 

Олена ВЕЛИКОДНА