Закон і Бізнес


За судовими обставинами

Члени ВККС розбиралися з наріканнями депутатів на роботу речників Феміди


Правосуддя, №49 (881) 06.12—12.12.2008
1940

Як повідомляв «ЗіБ» у минулому числі, 20 і 21 листопада відбулося чергове засідання Вищої квалі­фікаційної комісії суддів, на якому, крім інших питань, було розглянуто низку дисциплінарних прова­джень. З-поміж них — подання народного депутата Юрія Кармазіна щодо притягнення до відповідальності п’ятьох речників правосуддя.


Як повідомляв «ЗіБ» у минулому числі, 20 і 21 листопада відбулося чергове засідання Вищої квалі­фікаційної комісії суддів, на якому, крім інших питань, було розглянуто низку дисциплінарних прова­джень. З-поміж них — подання народного депутата, першого заступника очільника Комітету ВР з питань правосуддя Юрія Кармазіна щодо притягнення до відповідальності п’ятьох речників правосуддя. Зо­крема, в одному з них парламентар порушує питання про покарання голови Апеляційного суду Львівської області Валентина Государського «за порушення присяги судді, службове недбальство, умисне невжиття заходів стосовно притягнення суддів Львівської області до відповідальності».

 

Слід зазначити, що своєрідне протистояння очільника апеляційної інстанції і членів про­фільного комітету триває вже майже рік. Нагадаємо, що на одному із засідань комітету ще в лютому розглядалося питання щодо обрання безстроково на посаду судді Київського апеляційного адміністративного суду кер­манича Стрийського міськрайонного суду Львівської області. Тоді депутатів уразила велика кількість нарікань від його підлеглих. У результаті парламентарі вирішили створити робочу групу та перевірити скарги по суті, а також з’ясувати, чи не зловживають працівники Стрийського міськрайонного суду правом на скаргу.

Втім, через кілька тижнів на засіданні Ради суддів протистояння мантії та мандата різко загострилося. Тоді очільник Апеляційного суду Львівської області В.Государський поінформував колег, що на його ім’я надійшла урядова телеграма за підписом першого заступника голови Комітету ВР з питань правосуддя, в якій повідомлялося, що 20 лютого «було створено депутатську ко­місію з перевірки діяльності Стрийського місь­к­районного суду в складі двох народних депутатів (Святослава Олійника і Юрія Бута) і головного консультанта секретаріату комітету». Водночас керманич апеляційної установи попросив РСУ вивчити питання.

У свою чергу, реакція членів Ради суддів була досить неоднозначною. Каменем спотикання для представників третьої гілки влади стали розбіжності в телеграмі та протоколі за­сідання комітету. Представників РСУ збентежили слова: «створено депутатську комісію з перевірки діяльності суду» в урядовому повідомленні, відтак вони вирішили звернутися до народних депутатів з проханням неухильно дотримуватися вимог Конституції та законів, які визначають засади та принципи здійснення правосуддя та функціонування судових органів, і не втручатися в роботу останніх і служителів Феміди. Як було зазначено в опублікованому на офі­ційному сайті Верховного Суду повідомленні, «не передбачена законом перевірка діяльності суду, яка включає розгляд конкретних судових справ, є втручанням у діяльність судових органів і грубим порушенням принципів незалежності та самостійності судів».

Таке твердження обурило народних обранців, і вже на наступному засіданні комітету С.Олійник запевнив своїх колег, що під час особистої зустрічі з В.Государським він пояснив: перевірка стосується лише розгляду скарг, котрі надійшли відносно голови міськрайонного суду. Також нардеп зауважив, що подібна реакція ВС — надумана. Розгніваний таким резонансом був і нинішній ініціатор дисциплінарного провадження стосовно В.Государського Ю.Кармазін, який наголосив, що депутати-ревізори діяли виключно в межах своїх повноважень і оцінка суддями перевірки перекручена.

Урешті-решт парламентарі вирішили піти в контр­наступ — звернутися до служителів Феміди та громадськості, аби спростувати всі звинувачення щодо втручання в діяльність суду.

Конфлікт між представниками двох гілок влади знову розгорівся в перший день роботи ВККС. Зауважимо, що інтереси Ю.Кармазіна на засіданні комісії представляв його помічник Павло Барнацький. За його словами, половина вироків, які ухвалюють в обителях правосуддя Львівщини, суперечить не тільки законодавству, а й здоровому глузду. Однак, на його переконання, на неправосудні рішення не реагує жодна інстанція. Водночас П.Барнацький торкнувся і питання бездіяльності В.Государського щодо притягнення суддів до відповідальності за відповідні проступки.

Варто зауважити, що виступ помічника нардепа був досить експресивним, однак фактів він навів небагато. І на запитання керманича ВККС, у чому Ю.Кармазін вбачає порушення присяги В.Государським, П.Барнацький відповів, що він може навести кілька прикладів. Зокрема, зазначив, що один з очільників місцевих судів, винісши низку незаконних рішень, (які пізніше скасувала касаційна ін­станція,) в результаті чого «державі було завдано серйозних матеріальних збитків», отримав від ке­рівництва лише попере­дження. Водночас члени комісії поцікавилися в представника Ю.Кармазіна, чому сам депутат не ініціює дисциплінарні провадження стосовно суддів, робота яких викликає багато зауважень. На що П.Барнацький заявив: його начальник не­одноразово звертався з такими поданнями, однак у більшості випадків отримав відмову у відкритті дисциплінарного провадження щодо мантіє­носців.

Слід зауважити, що, крім зазначеного подання, представники комісії роз­глянули ще два звернення Ю.Кармазіна щодо притягнення до відповідальності судді Апеляційного суду Волинської області і трьох служителів Феміди з Апеляційного суду м.Києва. Однак відносно цих осіб члени ВККС дійшли ви­сновку, що причин для відкриття дисциплінарного провадження немає.

 

Підготувала

Ольга КИРИЄНКО