Закон і Бізнес


Не на осуд, а на розсуд

У ВС проаналізували стан здійснення правосуддя в АР Крим


Правосуддя, №46 (878) 15.11—21.11.2008
2410

На спільному засіданні Президії Верховного Суду та Ради суддів України, яке пройшло 7 листопада, було розглянуто питання щодо стану організації здійснення судочинства в загальних судах Автономної Республіки Крим. Побіжно в цей же день члени РСУ зібралися ще й на своє засідання і проаналізували ряд важливих проблем, зокрема стосовно призначення і звільнення служителів Феміди в адмінсудах, заслухали доповідь про стан підготовки до чергового ІХ з’їзду суддів, а також погодили питання щодо розподілу коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих від оплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ у судах.


На спільному засіданні Президії Верховного Суду та Ради суддів України, яке пройшло 7 листопада, було розглянуто питання щодо стану організації здійснення судочинства в загальних судах Автономної Республіки Крим. Побіжно в цей же день члени РСУ зібралися ще й на своє засідання і проаналізували ряд важливих проблем, зокрема стосовно призначення і звільнення служителів Феміди в адмінсудах, заслухали доповідь про стан підготовки до чергового ІХ з’їзду суддів, а також погодили питання щодо розподілу коштів спеціального фонду державного бюджету, отриманих від оплати витрат на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справ у судах.

 

У фокусі ляпсусів

 

Спершу присутні заслухали звіт робочої групи ВС, яка вивчала стан здійснення судочинства місцевими судами й Апеляційним судом АРК, зокрема проаналізувала оперативність та якість розгляду цивільних, кримінальних справ і справ про адміністративні правопорушення Білогірським, Ленінським, Роздольненським районними судами, Феодосійським, Ялтинським, Алуштинським, Армянським міськими, Залізничним, Київським, Центральним районними судами м.Сімферополя, озна­йомилася з діяльністю Ради суддів АР Крим і Кваліфікаційної комісії суддів загальних судів Севастопольського апеляційного округу.

Про результати перевірки прозвітували Микола Лавренюк, Олександр Волков та Ярослав Романюк. Останній повідомив, що вивчення стану здійснення судочинства в цивільних справах у Криму засвідчило: обителі Феміди забезпечують справедливе й ефективне правосуддя. Проте водночас було виявлено непоодинокі випадки порушення закону при слуханні цивільних справ. За словами доповідача, велика частина справ цієї категорії — про стягнення сплати комунальних послуг, при розгляді яких судді допускають помилки. Він навів приклад: один із міських судів півострова, розглядаючи такі справи, допускає можливість зменшення розміру збитків, завданих енергопостачальникам, з огляду на майновий стан боржника, хоча в регульованих законодавством договірних відносинах це неприпустимо.

Також було зазначено, що значна кількість порушень допускається при розгляді справ щодо ви­знання права власності на об’єкти самочинного будів­ництва. Як правило, для з’ясування відповідності такого об’єкта будівельним, технічним, санітарним, екологічним і протипожежним нормам і правилам більшість судів обмежуються висновками експертів, не залучаючи до участі у справі органи державного архітектурно-будівельного контролю. Хоча, за словами Я.Романюка, саме ця інстанція уповноважена державою надавати ви­сновки стосовно можливості прийняття в експлуатацію об’єкт будівництва.

Побіжно при розгляді цієї категорії справ служителі Феміди допускають й інші ляпсуси. Зокрема, порушують закон про спадщину, визнаючи за нащадками право на об’єкти самочинного будівництва.

Доповідач навів ще кілька погрішностей при розгляді справ про спадкування. Так, за його словами, судді не завжди з’ясовують, коли саме відкрилася спадщина: в період дії Цивільного кодексу УРСР, чи ЦК України. У зв’язку із цим допускалися помилки при застосуванні норм матеріального закону. Крім того, в окремих випадках суди визнавали право на майно, виходячи лише з констатації самого факту, що позивач у справі є спадкоємцем згідно із законом, не з’ясовуючи, відбулося фактичне прийняття спадщини чи ні.

Водночас під час перевірки робоча група виявила факти, коли суди під­міняли собою інші державні органи. Доповідач навів конкретний приклад. Так, позивачка, придбавши за договорами купівлі-продажу дві суміжні квартири, переоблаштувала їх у нежитлове приміщення з метою здійснення підприємницької діяльності. А після того, як БТІ відмовило їй у реєстрації цього об’єкта, вона звернулася до суду з позовом про визнання права власності на нього. Цей позов було задоволено, незважаючи на те, що законодавством установлена чітка процедура: лише в окремих випадках відбувається переведення житлового фонду в нежитловий.

Ще одна категорія справ, де найчастіше помиляються служителі Фемі­­ди, — це визнання договорів дійсними. Я.Романюк повідомив, що в цих випадках «із допомогою суду продаються, купуються, даруються: квартири, будинки, автомобілі, земельні ділянки, нежитлові приміщення, об’єкти незавершеного будівництва тощо». Як зазначалося, розглядаючи такі справи, речники правосуддя допускають цілий ряд грубих порушень. Наприклад, один з міських судів АР Крим розглянув і задовольнив позов про визнання дійсною угоду, яким повинен був займатися господарський суд.

Ще одна проблема, яка виникає в здійсненні правосуддя кримськими судами, — порушення строків розгляду цивільних справ. За словами члена робочої групи, в деяких обителях Феміди нескладні категорії справ не вирішуються роками.

 

На помилках учаться?..

 

Після того як учасники засідання заслухали інформацію робочої групи, в них виникло багато запитань. Представники судового корпусу не лише обговорили конкретні проблеми, які виникають при здійсненні судочинства, а й вирішили з’ясувати їх причини та визначити, яких дієвих заходів потрібно вжити, аби уникнути такої практики в майбутньому.

Голова ВС Василь Онопенко зауважив, що ни­нішнє обговорення — це частина тієї великої й детальної розмови про стан правосуддя в Україні, що відбудеться днями на черговому з’їзді суддів, адже, за його словами, питання якості здійснення правосуддя стояло і стоїть на першому місці в ієрархії ставлення суспільства до судової влади загалом.

Серед проблем, виявлених робочою групою, — недостатнє кадрове і матеріально-технічне забезпечення судів; низький рівень професіоналізму, а також взаємодії Апеляційного суду АР Крим і місцевих судів, зокрема в наданні методичної допомоги останнім.

Запрошені на засідання речники правосуддя з АР Крим неодноразово наголошували на необхідності вивчення судової практики. Вони розповіли колегам з найвищої судової інстанції про нагальні проблеми в обителях Феміди, зокрема щодо кадрового забезпечення. Керманич Апеляційного суду АР Крим Михайло Тютюнник зазначив: передусім ідеться про особисту відповідальність і добросовісність кожного судді. За його словами, кадрові проблеми актуальні для очолюваної ним установи, там бракує 25 суддів, що становить третину від необхідного складу.

Водночас під час обговорення наголошувалося: ні з кого не знімається відповідальність за недобросовісне виконання службових обов’язків. Відтак очільникам як Верховного Суду, так і РСУ було рекомендовано ініціювати питання про притягнення до відповідальності конкретних осіб з місцевих і Апеляційного суду АР Крим.

Також вирішено в I пів­річчі 2009 року ще раз проаналізувати організацію здійснення судочинства у вищезазначених установах і вивчити стан справ у судах, не охоплених попередньою перевіркою.

«Подібний серйозний аналіз стану здійснення судочинства потрібен як громадянам України, так і суддівському корпусу загалом, адже ніхто за нас порядку в нашому домі не наведе», — резюмував В.Онопенко.

 

Підготувала

Ольга КИРИЄНКО