Закон і Бізнес


Чи був у полоні син Й.Сталіна?

ФСБ РФ заявляє про наявність документів, які підтверджують це, історик — про інсценування


Історія, №25 (805) 23.06—28.06.2007
9584

В архівах ФСБ Росії є достатньо документальних підтверджень того, що син Йосипа Сталіна, Яків Джугашвілі, справді перебував у німецькому полоні, заявив журналістам начальник управління реєстрації та архівних фондів ФСБ Василь Христофоров.


В архівах ФСБ Росії є достатньо документальних підтверджень того, що син Йосипа Сталіна, Яків Джугашвілі, справді перебував у німецькому полоні, заявив журналістам начальник управління реєстрації та архівних фондів ФСБ Василь Христофоров.

За його словами, «в архівах є численні показання осіб, які були з Яковом у фашистському полоні». Начальник управління повідомив також, що, за свідченнями тих, хто був у полоні з Я.Джугашвілі, «син Сталіна поводився там гідно».
При цьому В.Христофоров наголосив, що німецькі спецслужби могли використовувати записи допитів сина Й.Сталіна для пропаганди й організації різних провокацій щодо Радянського Союзу в період німецько-радянської війни.
За офіційними даними, командувач артилерійської батареї старший лейтенант Я.Джугашвілі був узятий у полон у липні 1941 року під Вітебськом і перебував у таборах до квітня 1943 року, коли він зімітував утечу і був застрелений охороною.
Проте недавно доктор історичних наук Сергій Дев’ятов, який за сумісництвом є начальником центру у зв’язках із пресою та громадськістю Федеральної служби охорони РФ, повідомив, що російські та зарубіжні архіви, зокрема особистий архів сім’ї Й.Сталіна, побічно підтверджують версію про те, що його старший син Яків ніколи не був у німецькому полоні. На думку С.Дев’ятова, німці могли інсценувати взяття в полон сина Й.Сталіна.
Під час круглого столу «Проблеми публікації джерел з історії Росії ХХ ст.», присвяченого розсекреченню матеріалів з архівів ФСБ РФ, який відбувся нещодавно, С.Дев’ятов заявив: «Проведені об’єктивні криміналістичні дослідження, серед них почеркознавчі, свідчать про те, що, швидше за все, це був активний пропагандистський захід німецьких спецслужб. «На жаль, ми не можемо отримати підтвердження із зарубіжних архівів».
«Існує близько десяти фотографій Я.Джугашвілі в полоні. Фахівці одного з центрів Міноборони проаналізували їх. Це дуже грамотний фотомонтаж. Найімовірніше, були використані фотографії, знайдені в загиблого старшого лейтенанта Джугашвілі. Але допущено помилку, дано дзеркальне зображення одного з фото: на ньому застібка на мундирі з іншого, «жіночого», боку», — пояснює історик.
За його словами, показовим є також те, що не знайдено жодної кінозйомки старшого сина Й.Сталіна в таборі. «Але найбільше цю версію підтверджує експертиза записів, які Я.Джугашвілі зробив, нібито перебуваючи в полоні. Адже збереглися записи й зошити часів, коли він навчався у військовому училищі, і якщо в ряді записок почерк схожий і міг бути майстерно підроблений, то в деяких він узагалі не відповідає почерку Я.Джугашвілі», — відзначає С.Дев’ятов.
«Дивним є й те, що його помістили в табір для іноземних військовополонених, — вважає історик. — Зараз триває пошук і в архівах інших країн, але суть відповідей, які надходять звідти, — що в тому чи іншому таборі його не тримали, даних про нього немає».
Про те, що взяття в полон сина Й.Сталіна могло бути містифікацією німецьких спецслужб, казав дехто з його родичів, а недавно така версія прозвучала в телесеріалі «Сталін.live», проте до неї поставилися скептично.
Додамо, що історик обійшов увагою протоколи допитів Я.Джугашвілі, а також задокументовані свідчення його смерті в таборі Заксенгаузен, включаючи показання охорони і медичну довідку. Три з гаком роки тому копії цих документів, що зберігалися в Національному архіві Вашингтона і підтверджують смерть Я.Джугашвілі у фашистському полоні, були передані його дочці Галині, яка проживає в Москві.
Згідно з офіційною історіографією Я.Джугашвілі на початку липня 1941 року в районі Вітебська потрапив у оточення. 16 липня берлінське радіо повідомило, що його взято в полон. За деякими свідченнями, спочатку Якова було поміщено в табір поблизу Гаммельбурга в Баварії, а весною 1942 року — в табір для полонених поляків у районі Любека. За офіційною версією, в лютому 1943 року, після поразки німців під Сталінградом, за відмову брати участь в антирадянській пропаганді за особистим наказом Гіммлера його було переведено в табір Заксенгаузен за 20 км від Берліна.
Там у квітні того ж року Я.Джугашвілі зімітував утечу, кинувшись на колючий дріт, яким було огороджено табір, після чого його застрелив охоронець.

За матеріалами
News.ru