Закон і Бізнес


Коней на перевиборах не змінюють

Або На старті виборчих перегонів


Влада і закон, №25 (805) 23.06—28.06.2007
2538

Скоро, зовсім скоро ми зможемо спостерігати захопливе й азартне видовище. В Україні готуються до початку парламентської виборчої кампанії. Через деякий час на політичному іподромі стартують великі перегони за голоси виборців. Подивимося, з чим виходять на старт основні учасники виборчого забігу.


Скоро, зовсім скоро ми зможемо спостерігати захопливе й азартне видовище. В Україні готуються до початку парламентської виборчої кампанії. Через деякий час на політичному іподромі стартують великі перегони за голоси виборців. Подивимося, з чим виходять на старт основні учасники виборчого забігу.

Благородний скакун

Отже, перед нами один з фаворитів майбутніх скачок. «Регіональна стайня» має один з найвищих рейтингів серед інших політсил, а також найчисленнішу фракцію в парламенті та значне представництво в Кабміні.
Головне завдання ПР на цих виборах — змінити свою репутацію так, щоб більше відповідати європейським канонам, вважає Вадим Карасьов. Партія регіонів спробує з’явитися перед виборцями як «європейська законослухняна сила», прогнозує директор Інституту глобальних стратегій. Це потрібно перш за все бізнес-крилу партії.
Бізнесмени планують закріпитися на європейських ринках, тому їм потрібен позитивний імідж в Європі. Для того щоб з тяглового коня перетворитися на благородного рицарського скакуна, «регіонали» підуть на істотне оновлення своїх виборчих списків. «Одіозні фігури не будуть включені до списку», — вважає В.Карасьов. Нардеп-«регіонал» Володимир Зубанов підтверджує, що «списки партії будуть оновлені десь на 80 чоловік, при цьому приблизно 40 із них увійдуть до першої сотні».
Коней на переправі не міняють. На вибори «регіони» підуть самостійно і під колишньою назвою. «Партія регіонів повинна йти на вибори самостійно, під крилом Віктора Януковича. Це дуже дорогий політичний бренд, щоб нехтувати ним і вести навколо нього будь-яку дискусію», — пояснила лідер фракції ПР Раїса Богатирьова. При цьому, як вважає В.Карасьов, до «регіонального списку» можуть увійти депутати, які відкололися від опозиційних фракцій, а також члени Кабміну з інших партій.
Програма партії буде гранично аморфною та розмитою, прогнозує Світлана Конончук, керівник політичних програм Українського незалежного центру політичних досліджень. Імовірно, як одну з «фішок» виборчої кампанії «регіонали» використовуватимуть «вічнозелену тему» російської мови. Проте активно наступати на болючі мозолі, тобто порушувати питання федералізації, мови, НАТО і т.ін. Партія регіонів не буде, впевнений В.Карасьов.
Агітувати стануть на прикладі досягнень Кабміну, що працює під чуйним керівництвом Віктора Федоровича. Активізується турбота про народ. Так, міністр праці і соціальної політики Михайло Папієв уже пообіцяв, що «наступного року для працівників бюджетної сфери підвищення заробітної плати становитиме більше  ніж 60%». Звісно, для цього потрібно, щоб В.Янукович як і раніше очолював Кабмін. Окремі експерти прогнозують, що ближче до дати виборів на всіх держпідприємствах погасять борги по зарплаті. В.Янукович з’явиться в образі законника і демократа, людини, яка поклала край політичній кризі. Так, нещодавно глава уряду заявив, що «Україна підтвердила свою відданість демократичним принципам, продемонструвавши здатність вирішувати конфлікти в несиловий спосіб». Це, на думку В.Януковича, свідчить про «зрілість громадянського суспільства і відповідальність влади».

На білому коні

Юлія Володимирівна не зраджуватиме своїм уподобанням і як завжди з’явиться в образі «воїна світла» на білому коні. С.Конончук прогнозує, що БЮТ «звернеться до речей метафізичного порядку».
Основною стратегією БЮТ стане критика Прем’єр-міністра В.Януковича і уряду під його управлінням, вважає В.Карасьов. Без сумнівів, дістанеться і «зрадникам» в особі Олександра Мороза і СПУ. Також Ю.Тимошенко буде традиційно «палити словом» корупціонерів, олігархів та добиватися вселенської справедливості для простого люду, пограбованого нинішньою владою. Лідер БЮТ неодмінно пригадає і про самопожертву опози ційних депутатів, які не піддалися спокусам і самовіддано пішли на «спалення» своїх мандатів, поклавши тим самим край «політичній корупції» в парламенті.
Блок також використовуватиме в передвиборчій риториці тему конституційної реформи. Ю.Тимошенко почне промацувати грунт для розширення президентських повноважень, упевнений Вадим Карасьов. Адже на носі президентські вибори-2009, і цим більше повноважень у гаранта Конституції — тим вище ставка.

Демократичний птах-трійка

Мегаблок з «Нашої України», «Народної самооборони» та «Української правиці» теж готується до старту. Запрягають, правда, трійку довго. Згідно з домовленостями «Наша Україна» відіграватиме роль стрижневої: вона отримала 54% місць у загальному списку. Припряжним — «Самообороні» та «Правиці» — дісталися 25 і 21% відповідно.
Глава президентського Секретаріату і член президії НСНУ Віктор Балога назвав і першу десятку мегаблоку. Примітно, що в ній не знайшлося місця жодному представнику «Правиці». Це викликало роздратування в націонал-демократів. «У першій десятці повинні бути представники всіх партій, що входять до складу блоку. Це наша позиція», — заявив рухівець В’ячеслав Коваль. А Юрій Луценко пригрозив, що «Народна самооборона» піде на дострокові парламентські вибори самостійно, якщо до 1 липня не будуть улагоджені технічні принципи створення мегаблоку.
Учасники трійки досить відрізняються своєю ідеологічною спрямованістю. Тому загальна програма вийде розмитою, вважає С.Конончук. «Усі питання, які хвилюють населення, будуть згладжені», — говорить вона. Її думку підтверджують слова Ю.Луценка. Лідер «Народної самооборони» зазначив, що наполягатиме, аби передвиборна програма мегаблоку не акцентувала уваги на «гуманітарних питаннях»: НАТО, статусах російської мови та воїнів УПА.
Якщо трійку все-таки запряжуть, то ставка буде зроблена на «професіоналізм, молодість, нових осіб», прогнозує В.Карасьов. Основну критику об’єднані демократи спрямують на уряд, його дії в економічній та енергетичній сфері. Ще одне ключове повідомлення: боротьба між старим (коаліцією) і новим (об’єднаною опозицією), між моделлю європейського розвитку України і радянською.
Декларуватиметься підтримка президентського курсу і його програми «10 кроків назустріч людям». «Виборча програма буде єдиною для всіх політичних сил, що уклали угоду про створення блоку. У цій програмі, безперечно, знайдеться місце тезам про євроатлантичну інтеграцію, захист державної мови. Ця програма буде співзвучна з програмою Президента і спрямована на захист тих цінностей, відстоювання яких допомогло нам перемогти у 2004 році», — пояснив лідер «Нашої України» В’ячеслав Кириленко в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». Природно, візники трійки пообіцяють дати гідну відповідь «реваншистам, узурпаторам і зрадникам».

Соціалістичні скакуни

Соцпартії доведеться зі шкури пнутися, щоб потрапити до парламенту. Це може виявитися понад їхні кінські сили. Розраховувати на підтримку колег по коаліції соціалістам, схоже, не доводиться. У Партії регіонів говорять, що блокуватися із СПУ їм невигідно. «Є проста арифметика. «Регіонали» самостійно можуть набрати більше голосів, ніж блокуючись із СПУ. Виборці можуть не зрозуміти, тому що буде розмитість ідей», — пояснює В.Зубанов.
Соціалісти вирішили-таки самостійно брати участь у виборчому забігу. «Визнана необхідність участі партії в цих виборах самостійно», — заявив лідер соціалістів О.Мороз.
Критикувати соціалісти збираються в основному Президента й опозицію. Проте дістанеться і союзникам. За нерішучість.
У першій п’ятірці списку соціалістів відбулися деякі зміни. Так, почесний головний редактор газети «Сільські вісті» Іван Сподаренко пішов у «Народну самооборону». А друге місце посяде Василь Цушко.
Експерти прогнозують, що саме цю особу соціалісти мають намір використовувати в ході кампанії за повною програмою. «Цушко — герой!», «Цушко врятував Україну!» — такі гасла вже красуються на парканах міст.
Тему політреформи СПУ теж порушить, але тільки у своїй інтерпретації. О.Мороз агітуватиме за подальший перехід до парламентської республіки і розширення повноважень рад.

«Купання червоного коня»

Старий кінь, як відомо, борозни не псує. Комуністи залишаться вірними своїй звичайній риториці. Критикуватимуть Президента і «помаранчевих» прислужників Джорджа Буша. Дістанеться і капіталістам з Партії регіонів. В.Карасьов прогнозує, що КПУ активно експлуатуватиме тему імпічменту Президента, а також ліквідації президентської посади в принципі.
Комуністи обіцяють оновити виборчі списки. Причому, як повідомив Олександр Голуб, оновлення відбудеться як за рахунок появи нових осіб, так і за рахунок перегляду старого списку. Поки неясно, хто увійде до першої п’ятірки від Комуністичної партії. «Поки з цього приводу жодних розмов не було», — наводить слова О.Голуба видання «Сейчас».

Темні конячки

Вийдуть на старт великих перегонів і темні конячки — партії, які можуть подолати прохідний бар’єр. Полум’яна прогресивна соціалістка Наталія Вітренко залишиться вірною собі. «Вітренко має всі шанси стати ексклюзивною володаркою прав на антинатовські та проросійські теми», — зазначає глава Інституту глобальних стратегій. Лідер ПСПУ може добре «попіаритися» на міжнародних навчаннях, які пройдуть в Україні влітку. Проте політичні експерти скептично оцінюють шанси Н.Вітренко. «Її час минув», — констатує В.Карасьов.
Оголосила про своє бажання потягатися із скакунами-фаворитами і Народна партія Володимира Литвина. В умовах, коли значна частина суспільства розчарувалася і в коаліції, і в опозиції, ставка на третю силу може і зіграти. Чи покаже В.Литвин гідний результат, залежить від того, чи будуть готові спонсори інвестувати цей політпроект. «Ми розуміємо, що на ці вибори необхідні величезні кошти. У Народної партії немає таких джерел їх накопичення, як у тих, хто включив у свої списки олігархів», — говорить екс-спікер.

В очікуванні забігу

До початку забігу залишається небагато часу, і стайні-конкуренти проводять посилену підготовку до перегонів. А глядачі тим часом нудьгують в очікуванні й намагаються передбачити, хто як себе покаже на політичному іподромі. Чи фаворити йтимуть стремено в стремено, додаючи азарту на трибунах? А раптом хто-небудь спіткнеться біля самого фінішу?! Чи несподівано вперед вийде темна конячка?!
Скачки — це завжди захопливо. Робіть ваші ставки, панове!

Сергій ПАСЮТА, «Подробиці»