Закон і Бізнес


Рекогносцировка на опозиційному фланзі

У НСНУ з’явилася «військова гордість», але зникла низка соратників


Влада і закон, №16 (796) 21.04—27.04.2007
1933

Напередодні виборів три політичні партії провели заключні етапи виборчих з’їздів. Зокрема, фракції «Наша Україна» і БЮТ, а також «Народна самооборона» вже визначилися зі списком кандидатів у народні депутати. Водночас решта політичних сил не здійснює офіційну підготовку до дострокових виборів і очікує рішення Конституційного Суду щодо легітимності указу Президента про припинення повноважень ВР.


Напередодні виборів три політичні партії провели заключні етапи виборчих з’їздів. Зокрема, фракції «Наша Україна» і БЮТ, а також «Народна самооборона» вже визначилися зі списком кандидатів у народні депутати. Водночас решта політичних сил не здійснює офіційну підготовку до дострокових виборів і очікує рішення Конституційного Суду щодо легітимності указу Президента про припинення повноважень ВР.

Під час V з’їзду НСНУ його лідер В’ячеслав Кириленко нагадав, що згідно з Конституцією виборчий процес починається наступного дня після підписання Президентом указу про дострокове припинення повноважень ВР і обмежений терміном — 60 днів. Нагадаємо: глава держави неодноразово заявляв про можливість перенесення парламентських виборів, але поки що офіційна дата їх проведення залишається незмінною — 27 травня.
На з’їзді НСНУ було затверджено список, складений в алфавітному порядку, з 450 кандидатів у народні депутати. За пропоновані кандидатури проголосували 589 делегатів з’їзду, 2 — були проти і 6 утрималися. З послідовністю у списку висунутих претендентів НСНУ ще не визначився і планує зробити це вже на наступному етапі V з’їзду.
Обговорення списку кандидатів, наданого делегатам з’їзду, проходило в палких дискусіях. Зокрема, низка організацій НСНУ виступила з вимогою виключити зі списку кандидатуру Олексія Івченка, оскільки він має заплямовану репутацію, яка, на їхню думку, «ганьбить лови» «нашоукраїнців». Водночас делегати ініціювали включення в список міністра оборони Анатолія Гриценка, який, як зазначив голова Харківської обласної держадміністрації Арсен Аваков, стане «гордістю» партії. Голова Львівської обласної організації НСНУ Петро Олійник навіть відмовився від місця в списку на користь А.Гриценка, якого згодом одностайно підтримали делегати (602 голоси).
У список, крім членів «НУ», включено й представників інших політичних сил. Зокрема, лідера політичної партії «Пора» Владислава Каськіва, який заявив на з’їзді про прийняття очолюваної ним партією Декларації з консолідації зусиль спільно з НСНУ для участі в дострокових парламентських виборах. Крім того, серед гучних імен у переліку кандидатів опинився голова Полтавської облдержадміністрації Валерій Асадчев, музикант Святослав Вакарчук, президент УНІАН Ірина Геращенко, народний депутат IV скликання Іван Плющ, народний депутат V скликання, який входив до блоку «Наша Україна» від ПППУ, Микола Оніщук, а також інші відомі політичні діячі. Крім депутата Петра Порошенка в список потрапив і його батько Олексій Порошенко.
Також на з’їзді затвердили й передвиборну програму партії. Так, «нашоукраїнці» обіцяють виборцям боротися з бідністю, збільшити розмір соціальної допомоги, скоротити кількість безробітних, забезпечити гідну пенсію, створити якісне медичне обслуговування. Крім того, партія не забула і про доступні для населення кредити, прозору і справедливу приватизацію, податкову реформу і створення повноцінного ринку землі.
Є в передвиборчій програмі й традиційні для «нашоукраїнців» мотиви: «Судам — чесність. Ні — корупції. Міліція з народом».
Партія обіцяє, що «наука, освіта і культура більше не стоятимуть з простягнутою рукою». Армію згідно з програмою буде переведено на контрактну основу, а військовослужбовці отримуватимуть гідну зарплату та соцгарантії, причому до 2010 року всіх військовослужбовців обіцяють забезпечити житлом.
Заключний етап виборчого з’їзду провів і БЮТ. На зборах, зокрема, було затверджено список із 450 кандидатів у народні депутати і передвиборчу програму. На відміну від НСНУ, бютівці вже визначилися із послідовністю у списку. До першої п’ятірки увійшли Юлія Тимошенко, Олександр Турчинов, Микола Томенко, Йосип Вінський, Андрій Шевченко. У передвиборній програмі основний акцент БЮТ робить на скасуванні ПДВ, боротьбі з корупцією і проведенні реформи на ринку землі.
Блок «Народна самооборона» також затвердив список кандидатів у нардепи. Їх кількість значно скромніша, ніж у НСНУ і БЮТ — всього 183 людини. Очолює список лідер блоку Юрій Луценко, під другим номе-
ром — колишній «нашоукраїнець» Микола Катеринчук, під третім — Наталія Лук’янова, потім — Володимир Ар’єв і Володимир Стретович. Тут же й колишній «нашоукраїнець» Давид Жванія.
Партії коаліції принципово не проводили своїх з’їздів і зі списками не визначалися. Теоретично, якщо вибори все ж таки відбудуться 27 травня, то весь парламент буде представлений тільки нинішніми опозиціонерами. Вже цей факт ставить під сумнів можливість проведення виборів в намічені строки. Отже, минулі з’їзди можна вважати рекогносцировкою на опозиційному фланзі.

Підготувала
Юлія САВЧЕНКО