Закон і Бізнес


Виконувати закон, а не йти назустріч «прохачам»

До цього закликав Голова ВС Василь Онопенко служителів Феміди


Правосуддя, №12 (792) 24.03—30.03.2007
2397

16 березня відбулося спільне засідання президій Верховного Суду та Ради суддів, колегії Державної судової адміністрації, на яке були запрошені судді ВС, керівництво регіональних рад суддів, голови кваліфікаційних комісій суддів, представники місцевих судів Києва й області та інші. Основною метою цієї зустрічі стало обговорення нинішньої ситуації у сфері правосуддя, найбільш актуальних проблем функціонування судової влади та шляхів їх розв’язання.


16 березня відбулося спільне засідання президій Верховного Суду та Ради суддів, колегії Державної судової адміністрації, на яке були запрошені судді ВС, керівництво регіональних рад суддів, голови кваліфікаційних комісій суддів, представники місцевих судів Києва й області та інші. Основною метою цієї зустрічі стало обговорення нинішньої ситуації у сфері правосуддя, найбільш актуальних проблем функціонування судової влади та шляхів їх розв’язання.

Не можна заплющувати очі на суддівські проблеми

Відкриваючи засідання, Голова ВС звернув увагу присутніх на стан здійснення судочинства в минулому році та завдання на 2007 р. Зокрема, він розповів про тенденції, які сьогодні спостерігаються в судочинстві. По-перше, це зростання ролі суду в суспільному й державному житті; по-друге, посилення неправомірного впливу на суд, намагання його приватизувати та політизувати. Результатом другої тенденції, вважає В.Онопенко, є неправосудні рішення, поширення рейдерства.
Третя тенденція, яка спостерігається в системі судочинства, — недофінансованість. «Суспільство, влада і ми, судді, звикли до цієї тенденції. Ніби саме собою зрозуміло, що так було і буде з року в рік. Думаю, що наше завдання — зламати цю тенденцію, аби судді не ставали заручниками недофінансованості, порушниками чинного законодавства, які часто перебувають у підвішеному стані: притягнуть до дисциплінарної відповідальності за недотримання строків розгляду справи та інші порушення чи ні», — наголосив Голова ВС.
Часто, зауважив п.Онопенко, з’являються заяви-скарги на суддів ВС. Він не заперечив, що недоліки в очолюваному ним Суді є, але потрібно розібратися, де провинилися судді, а де об’єктивні причини (наприклад неповне забезпечення фінансами) заважають їм виконувати свої функції.
Звернув увагу В.Онопенко і на тенденцію розбалансування, розпорошення, руйнації судової системи. «Сьогодні ми маємо всі підстави сказати: в Україні відсутня цілісна судова система, яка б функціонувала як єдиний механізм вирішення судових спорів, забезпечувач єдності судової практики та однакового застосування законів. Відсутність організаційної, процесуальної цілісності судової системи вважаю ключовою проблемою серед невідкладних проблем правосуддя. Це сприяє поширенню деструктивних процесів у сфері правосуддя. Сьогодні є реальна загроза того, що руйнація єдності судової системи триває», — зазначив Голова ВС.

«Застійні» справи і «неапеляційна апеляція»

Для поліпшення роботи судової системи, повідомив В.Онопенко, за ініціативою ВС був розроблений законопроект, яким передбачається, що 4 млн 85 тис. адмінсправ, пов’язаних з дорожнім рухом, буде вилучено з підсудності судів. «Це значно зменшить навантаження на служителів Феміди. Але це не означає, що при цьому не будуть захищені права і свободи громадян. Тим, хто не погоджуватиметься з діями міліції, дорога до суду ніколи не закрита», — повідомив керівник найвищої судової інстанції.
За його словами, незважаючи на завантаженість суддів, неналежні умови, вдвічі зменшилися строки розгляду справ. Але В.Онопенко вказав і на те, що в багатьох випадках справи не розглядаються роками. Найбільше «застійних» справ у Харківській, Одеській, Луганській областях, у Севастополі. Натомість зменшилася кількість кримінальних справ зі строком розгляду понад 2 роки в судах Донецької області.
«Особливу тривогу в нас повинне викликати виконання судових рішень. Адже, за даними державної виконавчої служби, у 2006 р. примусовому виконанню підлягало 5,7 млн виконавчих документів, виданих на підставі судових рішень. З них більше ніж 2 млн залишилися не виконаними», — наголосив Голова ВС.
Він звернув увагу присутніх і на проблему апеляції, бо не всі апеляційні суди виконують процесуальні функції, які на них покладаються. «Ви знаєте, про що йде мова: скасовується рішення, і справа направляється на новий розгляд. Ця тенденція просто небезпечна. Наведу приклад: апеляційні суди АР Крим та Одеської області скасували майже однакову кількість судових рішень у цивільних справах — відповідно 1897 і 1839, але при цьому нових рішень Апеляційним судом АРК постановлено 916, а Апеляційним судом Одеської області — 584. Цю ситуацію потрібно негайно виправляти», — поділився своїми думками В.Онопенко.

«Краще запобігати, ніж виправляти»

Не оминув він увагою і питання судової реформи та законопроектів, розроблених для її проведення, які можуть зруйнувати судову систему, а нової не побудувати. Голова ВС висловив негативну думку з приводу положень, закладених у проектах законів про парламентський контроль, статус суддів та судоустрій, які можуть, наприклад, встановити позапроцесуальний контроль за діяльністю судів та суддів, залишити кваліфкомісії без діючих суддів.
В.Онопенко подякував київським, івано-франківським, львівським служителям Феміди за те, що вони відгукнулися на розіслані їм законопроекти про статус суддів, судоустрій, внесли свої зауваження та висловили пропозиції. А от Апеляційний суд Рівненської області, на думку Голови ВС, несерйозно поставився до цих документів і надіслав відповідь про те, що зауважень і пропозицій до цих проектів у нього немає.
«Дехто закидає мені, що я приділяю занадто багато уваги цим законопроектам, судді не повинні цим займатися. Я хочу відповісти на це: ми займаємося тими проектами, які стосуються нашої діяльності. Краще запобігти прийняттю закону, який у майбутньому призведе до багатьох негараздів у судовій системі, ніж потім це виправляти», — висловив свою думку керівник судового відомства.

«5-річний строк — не індульгенція»

Звернув він увагу і на роль голів судів: «Дехто вважає, що народився разом з посадою, багато хто з керівників місцевих судів думає, що є князем і господарем на певній території. Вважаю, що питання потрібно поставити таким чином: призначення на адміністративну посаду на 5 років не є п’ятирічною індульгенцією. Якщо не можеш упоратися зі своїми обов’язками, завданнями — йди з керівної посади. Таким чином ми і будемо робити, адже відповідно до закону про судоустрій у рад суддів є певні повноваження перевіряти роботу голови того чи іншого суду. Ми не будемо чекати, доки спливе 5-річний строк повноважень, а в разі потреби прийматимемо необхідні кадрові рішення».
Головний суддя наголосив також на тому, що для служителів Феміди головне — закон, а не йти назустріч проханням однієї зі сторін чи певної політичної сили, і пообіцяв навести порядок у цьому питанні.
Зміст правосуддя, за словами В.Онопенка, визначають два поняття: процес і кадри. Тому потрібно серйозно поставитися до добору суддів.
«У цьому питанні — повна вакханалія. У нас є певні загальні дані про українських суддів, але немає відомостей, коли закінчаться строки їхніх повноважень, терміни повноважень на адміністративних посадах. Такої звітної картини в нас немає, то про який добір кадрів може йтися?» — зауважив Голова ВС.
Він наголосив на тому, що після закінчення 5-річного строку повноважень судді той не повинен автоматично йти на безстрокове обрання через Верховну Раду. На думку В.Онопенка, має проводитися аналіз роботи судді за 5 років, перевірятися його діяльність.
Керівник третьої гілки влади також закликав провести певне «очищення» суддівського корпусу й наголосив на тому, що в минулому році стосовно суддів було порушено 106 дисциплінарних проваджень, 16 кримінальних справ.
Завершуючи свій виступ, Голова ВС запевнив, що робитиме все можливе для покращення роботи української Феміди.

Судова реформа потребує суддівського обговорення

З доповіддю про підсумки роботи Ради суддів у минулому році виступив її голова Петро Пилипчук. Він, зокрема, наголосив на тому, що судді не проти судової реформи, а проти непродуманих кроків у цій сфері, яких можна було б уникнути, якби влада підтримувала ідеї суддівського корпусу щодо необхідних змін.
За словами П.Пилипчука, сьогодні трапляються випадки, коли в ручному режимі відбувається розпорядження коштами, які були виділені на потреби правосуддя. Постійні заяви політиків про корупційні діяння суддів дискредитують усю судову систему як в Україні, так і закордоном. А от постійний контроль законодавчої та виконавчої влади за діяльністю судів і суддів уже має системний характер і загрожує гарантованій у законах незалежності Феміди.
Учасники зібрання погодилися з пропозицією П.Пилипчука рекомендувати РСУ розглянути на найближчому засіданні питання про скликання позачергового з’їзду суддів, на якому необхідно розглянути питання подальшого реформування судової системи.
На завершення голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Ігор Самсін проінформував присутніх про діяльність ВККС у 2006 р., а голова ДСАУ Іван Балаклицький доповів про підсумки минулорічної роботи цього органу і детально зупинився на поточних проблемах організаційного, матеріально-технічного та фінансового забезпечення судів.

Підготувала
Марина ЗАКАБЛУК