Закон і Бізнес


Президент буде тягнути до другого… пришестя В.Януковича?


Влада і закон, №30 (758) 29.07—04.08.2006
2451

Здається, розпал політичних емоцій потроху переміщується з вулиці Грушевського на Банкову. У Верховній Раді більше не гудуть у дудки й не кричать у мегафони, О.Мороз спокійно «рулює» голосуванням, а депутати БЮТ узагалі не переступають поріг сесійної зали.
А от у Віктора Ющенка почалося нелегке життя. Саме від нього очікують оголошення фіналу коаліцініади, але ніхто не знає, з яким рішенням Президент прокинеться одного чудового ранку. Проте, на переконання українських політологів, для Президента існує лише три шляхи.


Найбільш реальним вони називають приєднання «Нашої України» до коаліції з «регіонами». Але при цьому, швидше за все, відбудеться її переформатування, а можливо, і створення нової коаліції. Менш реалістичним політологи вважають варіант розпуску Верховної Ради й оголошення дострокових виборів. Кажуть, до цього В.Ющенка можуть довести лише авантюристи з його оточення. Більш зручним для Президента називають варіант із затягуванням часу, який дозволить виторгувати хоч якісь портфелі для «НУ».

Сценарій перший — «коаліція примирення»

Директор інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов описав його як «білий», тобто позитивний. На його думку, в результаті переговорів Партії регіонів та «Нашої України» буде створено розширену коаліцію.
«З цієї точки зору можливий компроміс — наприклад, уряд національної консолідації. Поки що це привид, який блукає Україною, але він має всі шанси бути матеріалізованим», — вважає політолог.
На його думку, першим етапом такого компромісу став усеукраїнський круглий стіл.
«Він може оформити пакт еліт як форму переходу до нових політичних можливостей. Головне — яким буде меню на цьому столі, якою буде сервіровка і хто буде там сидіти», — каже В.Карасьов.
«Друга проблема — розподілити посади. Причому вже йдеться не про квоти, а про конкретні персоналії. Третя проблема — як спростувати медичну метафору, що не можна бути трохи вагітною. Бо «Наша Україна» хоче бути і при владі, й водночас — в опозиції», — підсумував він.
Поки ж, каже експерт, у «Нашої України» з Партією регіонів «є контакт, але нема стиковки». Ця можлива нова коаліція, на думку В.Карасьова, буде вже не антикризова, а «коаліція національної консолідації, єднання».
Такої ж думки дотримується й директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. Він вважає, що, швидше за все, відбудеться переформатування коаліції, входження до неї «нашоукраїнців» і висунення В.Януковича на посаду Прем’єра.
«Я мало вірю в те, що вся фракція ввійде в цю коаліцію. Це можливо лише за однієї умови: якщо В.Ющенко їх усіх збере і скаже: «Я вам наказую вступати в цю коаліцію». Знаючи Віктора Андрійовича, його психологію, враховуючи його стосунки з фракцією, я думаю, що це малоймовірно», — вважає політолог.
«У фракції є прихильники коаліції з Партією регіонів і є категоричні противники. Можливо, було б чесно провести внутрішнє розлучення, розділитися: ті, хто хоче у коаліцію, приєднуються до неї, ті, хто проти, будуть в опозиції разом з Юлією Тимошенко», — зазначає В.Фесенко.
Незважаючи на те, що політолог розглядає варіант розширеної коаліції як найбільш реалістичний, для «Нашої України» він бачить зовсім не райдужні перспективи. «Наша Україна» загнала себе в ідеологічну пастку: треба було думати, під якими гаслами проводити виборчу кампанію. Якщо проводили вибори під гаслом «Не зрадь майдан!», а тепер об’єднуватися з В.Януковичем, то це з етичної точки зору, м’яко кажучи, проблемно», — каже він.
Експерт на 70% упевнений, що В.Ющенко внесе кандидатуру В.Януковича на посаду Прем’єра, але не раніше, ніж наступного тижня, «виходячи з його психологічних особливостей». «Він завжди звик вирішувати все в останній момент, і йому треба показати, що це вимушене рішення, що йому воно дається непросто», — сказав він.
При цьому політолог Володимир Полохало, який є членом БЮТ, вважає входження «Нашої України» до такої коаліції зрадою. «Сценарії для Президента надзвичайно обмежені. Дилема, яка зараз стоїть перед ним, — розпустити парламент і оголосити дострокові вибори, або «Наша Україна» чи її частина об’єднається з так званою антикризовою коаліцією», — сказав він.
«Круглий стіл має легітимізувати якийсь із цих варіантів — об’єднання чи приєднання зі зміною назви цієї коаліції. Якщо на круглому столі буде легалізовано цей варіант, то це можна буде назвати так: «до зради залишилася одна доба», — зазначив В.Полохало.
Він також згоден, що в разі переформатування коаліції її назвуть коаліцією національного компромісу чи національного примирення.

Сценарій другий — розпуск і нові вибори

Здається, на нього вже мало хто сподівається. В.Фесенко прогнозує цьому варіанту лише 20%. Водночас, на думку політолога, «парламентська більшість все ж таки побоюється розпуску Верховної Ради, але, з іншого боку, Президент побоюється неконструктивних дій з боку більшості».
Такої ж думки дотримується В.Карасьов, який назвав сценарій розпуску прийнятним лише для Ю.Тимошенко. «Можна ще давати якісь проценти, ставити, раптом хтось устане не з тієї ноги зранку. Така можливість є, але проблема розпуску інструменталізована Президентом, який шантажує Партію регіонів, щоб вона була більш піддатливою при формуванні уряду», — сказав він.
Водночас директор української філії інституту країн СНД Володимир Корнілов вважає, що навколо В.Ющенка завжди було немало «прихильників авантюрного розвитку подій», які штовхатимуть його саме до такого варіанту.
«Підтвердженням цього була заява блоку «Наша Україна» в січні цього року після того, як Верховна Рада відставила Ю.Єханурова. Більшість закликала тоді В.Ющенка до розпуску парламенту, хоча це було незаконним, і до введення прямого президентського правління аж до виборів. Якщо тоді, не маючи жодних юридичних і конституційних повноважень, більшість блоку закликала Президента до цього кроку, то чому зараз хтось думає, що, коли посади вислизнули з рук, у блоці «Наша Україна» менше таких людей?», — зазначає він.

Сценарій третій — затягування часу і повний хаос

У цьому варіанті В.Карасьов вималював В.Ющенку відразу кілька можливостей для маневру.
«Сценарій «чорно-білий». Можливий розпуск, але без виборів. Або не призначати Прем’єра і залишити цю ситуацію невизначеною. Ще один сценарій — «квазієльцинський»: розпуск — надзвичайний стан — референдум», — сказав політолог.
«Сценарій «троцькістський»: «ні війни, ні миру, армію розпустити». Не розпуск і не подання кандидатури В.Януковича. У цій невизначеності, у вуличних акціях, може, хтось вбачає можливості для відходу. З юридичної точки зору, це нереальний варіант, але його треба розглядати, оскільки в нас колапс конституційного права», — зазначив В.Карасьов.
В.Фесенко на сценарій затягування часу відвів лише 10%. «Це ще один варіант, який психологічно був би адекватний для В.Ющенка. І не розпускати Верховну Раду, і не подавати кандидатуру Януковича», — сказав політолог. При цьому він припускає, що Президент може звернутися до Конституційного Суду і тим самим підштовхнути парламентську більшість до його формування.
На думку В.Корнілова, частина оточення В.Ющенка зараз схиляє його саме до затягування часу. «Це найкращий і для Ющенка, і для «Нашої України» варіант. Підтвердженням цього є ідея «Нашої України» з круглим столом. Це виторговування часу, ще більша кількість аргументів у Президента для виставлення більш жорстких вимог до певних кандидатур. До цього варіанту будуть штовхати Президента», — каже експерт.
Незважаючи на невизначеність ситуації, політологи прогнозують, що вихід з неї В.Ющенко знайде вже наступного тижня...

Анна ГРИГОРАШ, «Українська правда»