Закон і Бізнес


В.Пінчуку зробили зобов’язальну пропозицію


Підприємництво, №6 (734) 11.02—17.02.2006
1892

Найбільший угорський банк OTP Bank надіслав Укрсоцбанку зобов’язальну пропозицію щодо придбання контрольного пакета акцій. Про це повідомила газеті «Дело» керівник відділу комунікацій OTP Bank Емесі Барта.


За її словами, компанія аналітиків угорського банку завершила процедуру оцінки загального стану Укрсоцбанку. «Ця пропозиція, на відміну від озвученого торік наміру купити третій в Україні за величиною активів банк, зобов’язує власника Укрсоцбанку — Віктора Пінчука — відповісти на неї чітко: так або ні. При цьому позитивна відповідь буде означати для угорців зобов’язання купити банк», — пише «Дело».

Видання відзначає, що цією заявкою OTP Bank фактично намагається виграти тендер на український банк.

За даними першого заступника голови Нацбанку Анатолія Шаповалова, на Укрсоцбанк залишилися три претенденти: італійський банк, французький і угорський. Експерти називають серед основних претендентів на придбання Укрсоцбанку італійський Banca Intesa, французький Societe Generale і угорський OTP Bank.

«В угорців мало шансів, у них грошей не вистачить», — вважає один з банкірів, близький до майбутньої угоди. На умовах анонімності він повідомив, що набагато більше шансів у французького Societe Generale.

У місцевій газеті Budapest Times повідомлялося про те, що акціонери українського банку запросили за нього $1,1 млрд. Натомість угорські банкіри вважали це занадто великою ціною. За оцінками інвестиційної компанії Foyil Securities, максимальна вартість Укрсоцбанку на цей час — $1,3 млрд.

Власник банку — корпорація «Інтерпайп», яка належить В.Пінчуку, — поки що відмовляється коментувати питання продажу фінустанови, посилаючись на конфіденційність переговорів.

Напередодні заяви угорського банку голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін повідомив, що банк цього року планує залучити на зовнішньому ринку рекордну для вітчизняних фінустанов суму — $600 — 650 млн. Така політика Укрсоцбанку може підвищити його ціну перед продажем іноземному інвесторові, вважають експерти.