Закон і Бізнес


Кабмін дізнається від КС, чи був відправлений у відставку з дотриманням Конституції


Влада і закон, №4 (732) 28.01—03.02.2006
1748

Президент звернувся до Конституційного Суду з метою з’ясувати питання про конституційність постанови Верховної Ради, якою вона відправила у відставку Кабінет Міністрів. Про це говориться в конституційному поданні глави держави


Віктор Ющенко вважає, що народні депутати могли скористатися новими положеннями п.12 ст.85 Конституції, які надають ВР право відправляти у відставку Прем’єр-міністра і членів Кабміну, тільки якщо останні заздалегідь подали заяви про відставку. Президент нагадує, що такі заяви не передували розгляду відставки уряду в парламенті. Крім того, ні глава держави, ні 1/3 народних депутатів не вносили пропозиції про висловлення недовіри Кабміну.

В.Ющенко підкреслює, що проект прийнятої стосовно уряду постанови внесли два нардепи. Тому Президент наполягає на тому, що відставка 10 січня була прийнята з порушенням Конституції, а сама постанова є неконституційною.

«При ухваленні постанови Верховної Ради було порушено Конституцію України, встановлену нею процедуру розгляду та прийняття відповідних рішень органу законодавчої влади», — йдеться в конституційному поданні. Відстоювати в єдиному органі конституційної юстиції дану позицію В.Ющенко уповноважив свого представника в КС — Володимира Шаповала.

Навіть якщо в лютому парламент усе ж таки приведе до присяги вже призначених суддів КС і сам Суд запрацює, рішення щодо цієї постанови матиме швидше науковий, ніж практичний результат. При стандартній тривалості провадження в 6—9 місяців між внесенням подання та остаточним вердиктом КС для цього Кабміну зміст рішення нічого не змінить. Тим більше що будь-який акт, визнаний неконституційним, втрачає силу з моменту обнародування рішення КС, а не з моменту ухвалення. За рідкісним винятком, який може обумовити (або не обумовити) Суд.

Лев СЕМИШОЦЬКИЙ