Закон і Бізнес


Експерти з оптимізмом дивляться на розвиток українського фондового ринку


Підприємництво, №3 (731) 21.01—27.01.2006
1887

Незважаючи на непростий передвиборний час і нові ціни на імпортний газ, у цьому році вітчизняний фондовий ринок має досить непогану перспективу — така думка експертів.


Зокрема, як повідомив виданню «Сейчас», аналітик ринку акцій компанії «Трійка. Діалог. Україна» Юрій Ушков, імовірність того, що ринок цінних паперів зростатиме після парламентських виборів, дуже велика. Проте цей процес може початися й раніше. «Інвестори намагатимуться акумулювати свої портфелі ще до початку виборів, у очікуванні зростання цін на акції українських підприємств уже під час виборів або після них», — підкреслив експерт.

Генеральний директор ІК Concorde Capital Ігор Мазепа також оптимістично оцінює перспективи фондового ринку України. «У 2006 році ринок буде набагато більш ліквіднішим в основному за рахунок компаній-новачків. Інтерес до «старої економіки» падатиме», — зазначає він.

Водночас, на думку генерального директора ЗАТ «ІК «Керамет Інвест» Анатолія Амеліна, найбільший попит у цьому році як і раніше спостерігатиметься на акції підприємств базових галузей промисловості, таких як машинобудування та гірничо-металургійний комплекс. Хоча перспективи останнього, вважає експерт, повністю залежать від результатів рішення енергетичної проблеми України.

Крім того, підвищений попит спостерігатиметься на цінні папери підприємств, які перебувають на передприватизаційній стадії, особливо у світлі останніх заяв ФДМ про планований продаж українських активів через західні фондові біржі. Проте для того, щоб такий сценарій став реальністю, необхідно сформувати відповідне законодавче поле, оскільки нині українські емітенти дуже обмежені в способах виведення своїх цінних паперів на зарубіжні фондові ринки.

Рік, що настав, експерти пов’язують з активізацією роботи небанківських фінансових інститутів. Хоча до оголошення результатів парламентських виборів значних змін у цій сфері ніхто не чекає.

Слід також відзначити, що у зв’язку з приходом на український фінансовий ринок сильних гравців у особі провідних європейських банків можна очікувати помітного зниження вартості кредитних ресурсів. Це може призвести до відмови ряду перспективних емітентів від своїх намірів щодо залучення коштів шляхом випуску акцій або облігацій (у тому числі за межами України). Хоча з урахуванням досить високої питомої ваги неринкових емісій акцій та облігацій підприємств малоймовірно, що ця тенденція простежуватиметься так явно.

Упевнений розвиток фондового ринку на 2006 рік прогнозує й генеральний директор компанії з управління активами «Інеко-Інвест » Олег Морква. «Українські «фондовики», тверезо оцінюючи поточну економічну ситуацію, позитивно налаштовані й очікують від ринку в 2006 році в середньому зростання не менше ніж на 30—50% річних», — заявляє експерт.

UA.banker.net